«Αίας» από τον Χρήστο Σουγάρη στο Θησείον

sofokli-aias
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η σοφόκλεια τραγωδία θα παρουσιαστεί από 31 Μαΐου.

Τον «Αίαντα» του Σοφοκλή θα παρουσιάσει από 31 Μαΐου και για δέκα μόνο παραστάσεις στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες ο Χρήστος Σουγάρης. Ο σκηνοθέτης θα ανεβάσει την τραγωδία σε συνθήκη κλειστού θεάτρου, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό του θα δούμε τους: Νίκη Σερέτη (Αθηνά), Βαγγέλης Ψωμάς (Οδυσσέας), Λεονι Ξεροβασιλα (Τέκμησσα), Γιώργος Ματζιάρης (Άγγελος), Αλέξανδρος Τούντας (Τεύκρος), Μιχάλης Μουλακάκης (Μενέλαος), Παναγιώτης Μαρίνος (Αγαμέμνων), Ορέστης Πετούα (Ευρυσάκης), Άρης Παναγιώτου (Ευρυσάκης).

Γραμμένη μεταξύ 450 και 440 π.Χ., η σοφόκλεια τραγωδία περιγράφει την τρέλα και τον θάνατο του Αίαντα, αρχηγού των Σαλαμινίων που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, όταν δεν του αποδόθηκαν τα όπλα του Αχιλλέα. Είναι η παλαιότερη από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή και μέρος της τριλογίας Αίας – Τεύκρος – Ευρυσάκης. Θεωρείται ότι παρουσιάστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 440π.Χ και ότι ήταν από τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα, παρόλο που κατακρίθηκε ότι δεν σέβεται την ενότητα της δράσης και του χώρου.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Μετάφραση: Εν κύκλω. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης. Δραματουργική Επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης- Κατερίνα Κουτσοχεριτη. Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών. Κείμενο Παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και Θίασος. Σκηνικό - Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανανος. Μουσική: Αλέξης Κοτσόπουλος. Κίνηση: Φαίδρα Σούτου. Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχεριτη - Μαρία Απατσίδου. Υπέυθυνος Επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Πλατής. Παραγωγή: Polyplanity-Γιολάντα Μαρκοπούλου.