«Lolita Reversed» του Χρήστου Καρασαββίδη στην Πειραματική του Εθνικού

operetta4
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Επτά χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Πώς διαμορφώνεται ο τρόπος που ερωτευόμαστε μέσα στη δίνη των οικονομικών μέτρων, της αβεβαιότητας και της αστάθειας; Αν «ο έρωτας είναι μια μορφή σκέψης», ποια σκέψη κυριαρχεί σ’ έναν κόσμο που αγωνίζεται να επιβιώσει; Και τι σημαίνει τελοσπάντων έρωτας στην Ελλάδα της κρίσης;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν το μίνι θεατρικό φεστιβάλ που διοργανώνει ήδη από τις 20 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 του μήνα η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο «Επτά χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Την αυλαία της διοργάνωσης άνοιξε το έργο των Μάνου Βαβαδάκη, Χαράς - Μάτας Γιαννάτου και Γιάννη Νιάρρου «Το μεγάλο κρεβάτι» στο Θέατρο Rex - Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Τη σκυτάλη πήρε το «Όσοι κοιμούνται» της Γιούλας Μπούνταλη και τώρα την αυλαία θα ρίξει το «Lolita Reversed» του Χρήστου Καρασαββίδη.

Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το έργο θα παρουσιαστεί από 27 έως 30 Απριλίου. Η ιστορία του έχει ως εξής: Ο μύθος του έρωτα ανάμεσα στο νυμφίδιο και στον καθηγητή επανεγγράφεται, με πρόθεση την εξερεύνηση  των ορίων της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.

Σε μια ακραία σκηνική σύνθεση, η ιστορία της Λολίτας του σήμερα, δημιουργεί ένα πλέγμα που από τη μία αποτυπώνει έναn δυνατό έρωτα κι από την άλλη τον βυθίζει σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Ερμηνεύουν οι: Νικόλας Ανδρουλάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δώρα Παρδάλη, Έλλη Τρίγγου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Νικόλας Χανακούλας.

Σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα. Σκηνογραφία: Ηλέκτρα Σταμπούλου. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κινησιολογία: Βρισηίδα Σολωμού. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Κοβάνης. Video: Μαίρη Θηβαίου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ