«Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη από τους This Famous Tiny Circus theater group στο Οδού Κεφαλληνίας

parelasi2 Yannis Baritakis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, που συνσκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με την Ελένη Στεργίου στην παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μιλάει στο click@life.

Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους…

Yannis Baritakis

Αυτή είναι η υπόθεση της «Παρέλασης» της Λούλας Αναγνωστάκη που θα παρουσιάσει η ομάδα This Famous Tiny Circus theater group από 29 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή, στο πλαίσιο της περιοδείας της ανά την Ελλάδα, που ξεκίνησε από την Δυτική Ελλάδα. Τη σκηνοθεσία της, όπως και την ερμηνεία των δύο πρωταγωνιστικών ρόλων, θα αναλάβουν οι Κωνσταντίνος Μάρκελλος και Ελένη Στεργίου.

Yannis Baritakis

Οι δυο τους ίδρυσαν το 2012 την ομάδα This Famous Tiny Circus theater group, που από το 2013 μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει τις εξής παραστάσεις (όλες σε σκηνοθεσία του Μάρκελλου): την performance «EUMENIDAE – A READING» στα πλαίσια του Φεστιβάλ «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Απρίλιος-Μάιος 2015) και το «ΟΦΣΑΪΝΤ - Εκτός Παιδιάς» του Σέρτζι Μπελμπέλ στο Από Μηχανής Θέατρο (Ιανουάριος-Απρίλιος 2016). Φέτος, η ομάδα συμμετείχε στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα με το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν «Αλυσιδωτές Λέξεις».

Τώρα, η This Famous Tiny Circus theater group θα παρουσιάσουν το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη, η «Παρέλαση». Ένα υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, που όπως και τα άλλα δυο μονόπρακτα της τριλογίας της Πόλης της συγγραφέως, η «Πόλη» και η «Διανυκτέρευση», τοποθετεί το άτομο απέναντι στο σύνολο, στη βάση μιας διαλεκτικής  πάνω στη σχέση Ιδιωτικού και Δημόσιου. Βαπτίζοντας τους ήρωες της στη δεξαμενή του συλλογικού ασυνείδητου της ελληνικής κοινωνίας καταφέρνει να τους μολύνει με τον φόβο και την ανασφάλεια που κουβαλούν τα όνειρα, οι μνήμες και τα τραύματα του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

«Πρόκειται για ένα μονόπρακτο που έχει γραφτεί μόλις μέσα σε τρεις ώρες», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και συνεχίζει, υπενθυμίζοντάς μας την ιστορία δημιουργίας του έργου:

«Όταν το 1965 η Λούλα Αναγνωστάκη είχε πάει στον Κουν με τα δύο μονόπρακτα της τριλογίας την «Πόλη» και την «Διανυκτέρευση», εκείνος της ζήτησε να γράψει άλλο ένα για να μπορέσει να δημιουργήσει μια παράσταση με ικανή διάρκεια παρουσίασης στη σκηνή. Επιστρέφοντας στο σπίτι, έκατσε και έγραψε την Παρέλαση σε τρεις ώρες. Θα μπορούσε να πει κανείς λοιπόν ότι οι λέξεις ξεχύθηκαν από μέσα της και ότι το έργο είναι ένα βιωματικό, όχι αυτοβιογραφικό έργο».

Στην «Παρέλαση», η Αναγνωστάκη μεταφέρει βιώματα από τη σκοτεινή περίοδο του παρακράτους της Θεσσαλονίκης που έζησε μαζί με τον αδελφό της, Μανώλη Αναγνωστάκη, ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. «Ο Αναγνωστάκης είχε έντονη πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα, για την οποία φυλακίστηκε το 1948 και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Βγήκε από τη φυλακή με την γενική αμνηστία το 1951», σημειώνει ο ηθοποιός – σκηνοθέτης. «Μέχρι την απελευθέρωσή του, η αδελφή του τον επισκεπτόταν συχνά στις φυλακές, βιώνοντας μαζί του τον φόβο, την ανασφάλεια, τον θυμό και τη θλίψη για το επερχόμενο τέλος. Αυτά τα βιώματα ενυπάρχουν στην Παρέλαση, η οποία μην ξεχνάμε ότι αφορά δύο αδέλφια, που φαντάζονται ότι έξω από τους σπίτι τους γίνονται προετοιμασίες για μια παρέλαση, ενώ πρόκειται για μια εκτέλεση».

Σύμβουλος στη Δραματουργία: Βασιλική Δεμερτζή Σχεδιασμός Σκηνικού Χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη & Μπάμπης Καμπανόπουλος Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου Κατασκευή Σκηνικών: Μπάμπης Καμπανόπουλος Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου Βίντεο & trailer παράστασης: Κώστας Στάμου & Χάρη Καρακουλίδου / Artlabor Productions Φωτογραφίες: Γιάννης Μπαριτάκης Γραφιστικά-Αφίσα: Ειρήνη Ματθαίου. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (σε συνεργασία με τους THIS FAMOUS TINY CIRCUS theater group).

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Info
Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες - κρατήσεις : 210 8838727
Από 29 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις. Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 8 ευρώ, Ατέλειες, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση: viva.gr, 11876, Media Markt, Public, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ