Τέλος τα ανορεξικά μοντέλα στη Γαλλία

pasarela-montela
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΙΟΥ 2017

Στη μάχη κατά των παράλογων προτύπων και των διατροφικών διαταραχών ρίχνεται η Γαλλία, με τη θέσπιση ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ και απαγορεύει τη «χρήση» ανθυγιεινών μοντέλων στον χώρο της μόδας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα μοντέλα, για να μπορέσουν να εργαστούν, θα πρέπει να παρέχουν πιστοποιητικό γιατρού που να βεβαιώνει τη συνολική σωματική τους υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – μια μέτρηση του βάρους σε σχέση με το ύψος. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι στόχος είναι να καταπολεμηθούν οι διατροφικές διαταραχές και τα απρόσιτα ιδεώδη περί ομορφιάς.

Σε μια άλλη εντυπωσιακή κίνηση, οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες θα πρέπει επίσης να επισημαίνονται από την 1η Οκτωβρίου. Οι εικόνες στις οποίες έχει γίνει αλλαγή της εμφάνισης ενός μοντέλου θα πρέπει να επισημαίνεται με τον χαρακτηρισμό «photographie retouchée» (φωτογραφία με ρετούς).

Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου είχε προτείνει ένα ελάχιστο ΔΜΣ για τα μοντέλα, προκαλώντας διαμαρτυρίες από γαλλικά πρακτορεία μοντέλων.

Αλλά η τελική έκδοση του νόμου επιτρέπει στους γιατρούς να αποφασίσουν εάν ένα μοντέλο είναι ανθυγιεινά αδύνατο, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, το ύψος, την ηλικία και το σχήμα του σώματός τους. Οι εργοδότες που παραβιάζουν τον νόμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 75.000 ευρώ αλλά και μέχρι έξι μήνες φυλάκισης.

«Η έκθεση των νέων σε κανονιστικές και μη ρεαλιστικές εικόνες σωμάτων οδηγεί σε μια αίσθηση υποτίμησης του εαυτού τους και σε φτωχή αυτοεκτίμηση που μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine, για τη λογική πίσω από τον νόμο.

Η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα που νομοθετεί ειδικά για τα υποσιτισμένα μοντέλα – η Ιταλία, η Ισπανία και το Ισραήλ το έχουν ήδη κάνει.

Η ανορεξία επηρεάζει μεταξύ 30.000 και 40.000 ατόμων στη Γαλλία, το 90% των οποίων είναι γυναίκες. Νομοθετικές πράξεις σαν αυτή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το Παρίσι θεωρείται η πρωτεύουσα της μόδας, είναι πιθανό να μπορέσουν να ανατρέψουν σταδιακά τα ανθυγιεινά πρότυπα ομορφιάς με τα οποία βομβαρδίζονται οι νέοι από τους οίκους και τις φωτογραφίσεις μόδας.

Πηγή: iatrikanews