Τα apps για την περίοδο δεν είναι αξιόπιστα

kinito-kafes-gunaika-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2017

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα της δυνατότητας να αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χωρίς αντισυλληπτικά μέτρα, ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και φυσικά κέντρισε την περιέργεια.

Η λογική των apps είναι η εξής: Καταγράφετε τα δεδομένα της περιόδου σας και οι εφαρμογές υποτίθεται ότι σας λένε πότε είναι ασφαλές να κάνετε σεξ χωρίς κίνδυνο να μείνετε έγκυος (ή πότε πρέπει να κάνετε σεξ, αν προσπαθείτε να συλλάβετε). Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτές οι εφαρμογές μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστες όσο ισχυρίζονται.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εφαρμογές παρακολούθησης του εμμηνορροϊκού κύκλου συχνά απογοητεύουν τους χρήστες με την έλλειψη ακρίβειας και τις υποθέσεις που κάνουν για τη σεξουαλική ταυτότητα ή τους συντρόφους των χρηστών. Επιπλέον, οι γυναίκες δεν εκτιμούν την «έμφαση στο ροζ και τα φλοράλ μοτίβα στις εφαρμογές και τις δυνατότητες προσαρμογή τους».

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ύστερα από έρευνα σε 687 γυναίκες, σε συνδυασμό με δεδομένα από 2.000 κριτικές για εννέα από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των Clue, Eve, Glow, Tracker και Period Pad. Διαπίστωσαν ότι καμία από τις εφαρμογές δεν ήταν άψογη, όσον αφορά την ακρίβεια και επομένως καμία δεν είναι απολύτως αξιόπιστη.

«Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι οι εφαρμογές ήταν αρκετά καλές, για να υποστηρίξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους ή τις προτιμήσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Epstein, από τη Σχολή Επιστήμης των Υπολογιστών και Μηχανικής Paul G. Allen του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Αισθάνθηκαν ότι ήταν καλύτερες από την παρακολούθηση των περιόδων τους με χαρτί και μολύβι, αλλά ακόμη δεν ήταν καταπληκτικές».

Πολλές από τις εφαρμογές παρακολουθούν διαφορετικά συμπτώματα και απλώς ελέγχουν την κανονικότητα των περιόδων. Αλλά μπορεί να μην είναι αυτό το μόνο ζητούμενο: «Σε μερικές περιπτώσεις, δεν υπάρχει τρόπος να πάτε στην εφαρμογή και να πείτε ότι έχασα την περίοδό μου λόγω του «Χ» λόγου – οι συνηθισμένες και οι εξαιρετικές περιστάσεις μπορούν να μπερδέψουν τους αλγόριθμους, επειδή δεν είναι πραγματικά ισχυροί», είπε η συν-συγγραφέας Nikki Lee.

«Οι εφαρμογές είναι πιο ακριβείς αν ο κύκλος σας είναι πραγματικά σταθερός, αλλά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο μια τέτοια εφαρμογή είναι εκείνες των οποίων ο κύκλος δεν είναι σταθερός».

Περαιτέρω καταγγελίες σχετικά με τις εφαρμογές περιστρέφονταν γύρω από το σεξιστικό σχέδιο που ήταν συχνά ροζ, το γεγονός ότι αποκλείουν τους χρήστες των τρανσέξουαλ και υποθέτουν ότι ο συνεργάτης του χρήστη είναι άντρας.

Πηγή: iatrikanews