Παχαίνουν τα light τρόφιμα;

paxainoun-ta-light-trofima

ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο άπαχα, δίχως ζάχαρη και δίχως υδατάνθρακες τρόφιμα, όμως παρόλα αυτά, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνονται διαρκώς», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

«Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο άπαχα, δίχως ζάχαρη και δίχως υδατάνθρακες τρόφιμα, όμως παρόλα αυτά, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνονται διαρκώς», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Πήρατε κάποια κιλά. Δυσάρεστο μεν, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Τρώγοντας για 2-3 μήνες άπαχα και light προϊόντα, θα επιστρέψετε στα κανονικά σας κιλά. Πόσο σίγουρο είναι όμως αυτό; Καθώς και τις υπόλοιπες φορές που το δοκιμάσατε δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα...

Η πρώτη «παγίδα»

Έρευνα που έγινε από επιστήμονες διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, αποκάλυψε πως όσοι καταναλώνουν προϊόντα light, νιώθουν ήσυχοι πως φροντίζουν τη σιλουέτα τους και έτσι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι θα έπρεπε.

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι το γεγονός πως οι υπέρβαροι άνθρωποι προσλαμβάνουν κατά 50% περισσότερες θερμίδες, όταν καταναλώνουν light προϊόντα από ότι αν κατανάλωναν τις πλήρεις εκδοχές τους, καθώς αυξάνουν κατά πολύ τις μερίδες τους στη light εκδοχή.

Και η δεύτερη...

Η δεύτερη μεγάλη παγίδα, στην οποία πέφτουν πολλοί καταναλωτές light προϊόντων είναι πως συχνά κοιτούν τη ποσότητα των λιπαρών που γλιτώνουν και όχι τις αναγραφόμενες θερμίδες. Έτσι, κάποια τρόφιμα που ενδεχομένως έχουν λιγότερα λιπαρά, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν και ιδιαίτερα χαμηλές θερμίδες.

Οι ερευνητές του Κορνέλ αποκάλυψαν πως σε ορισμένες κατηγορίες light τροφίμων, τα λιπαρά ήταν κατά 59% λιγότερα ανά μερίδα, όμως οι θερμίδες ήταν μόνο κατά 15% λιγότερες. Έτσι, οι καταναλωτές, πεπεισμένοι πως τα τρόφιμα αυτά είναι «διαιτητικά», συχνά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και κιλά...

Οι ειδικοί προτείνουν

Για να αποφύγετε τα θλιβερά αποτελέσματα της διατροφικής αυτής ψευδαίσθησης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, συμβουλεύουν τα ακόλουθα:

-Πέρα από τα χαμηλά λιπαρά που πρέπει να αναζητάτε στα light τρόφιμα, θα πρέπει πάντα να ψάχνετε και την ποσότητα των θερμίδων.

-Πάντα να πίνετε ένα ποτήρι νερό, πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

-Αντί για ένα light σνακ, προτιμήστε να φάτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ή να πιείτε έναν φυσικό χυμό.

-Το ότι καταναλώνετε light προϊόντα, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπερβάλλετε στις μερίδες. Αν αγοράζετε light συσκευασίες, προτιμήστε τις μικρές και όχι τις οικογενειακές, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των μερίδων που θα καταναλώσετε.