Τι κοινό μπορεί να έχει μια σχεδιάστρια μόδας με έναν εικαστικό;

liana-camba
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2017

O διάλογος μόδας και τέχνης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ετυμηγορία δεν υπάρχει. Και τώρα που η Λιάνα Καμπά συνεργάζεται με τον Άγγελο Τζιάρα για έναν κοινό σκοπό, η περιέργεια είναι ακόμη μεγαλύτερη για ένα πρότζεκτ που φωτίζει τη διαφορετικότητα... της Σάντυς Τσαντάκη

Ένα ασπρόμαυρο μπλουζάκι. Κυριαρχεί το λευκό και μια καλοσχηματισμένη ζωγραφιά, με κάθε λεπτομέρεια, με μια καμηλοπάρδαλη, έναν ιππόκαμπο, μια μέλισσα, λουλούδια... Και διπλή υπογραφή. Σαν ένας ζωντανός καμβάς που φοριέται. 

Αν γνωρίζεις την Liana Camba και παρακολουθείς χρόνια τη δουλειά της, ξέρεις ότι η σχέση της με τη μόδα κρύβει ευαισθησία και όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να μπορέσει να εκφράσει συναισθήματα. 

Θέλησε λοιπόν να δημιουργήσει ένα τι-σερτ με ένα δυναμικό, θετικό μήνυμα, για να αποδείξει ότι η μόδα δεν είναι μόνο βιτρίνα με φραμπαλάδες και παγιέτες. Μαζί με τον καλλιτέχνη Άγγελο Τζιάρα, θέλησαν να αποτυπώσουν τη δική τους αίσθηση για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Και η μόδα, όπως και η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία, έχει τη δύναμη να επικοινωνήσει μηνύματα. Να εκφράσει απόψεις. Να πάει κόντρα στο ρεύμα. Να δημιουργήσει μικρές ή μεγαλύτερες επαναστάσεις.

Κάπως έτσι, αντί να ανατυπώσουν ρήσεις μεγάλων του παρελθόντος, από τον Oscar Wilde και τον Mark Twain, σε πολλαπλά αντίτυπα ή περιορισμένο αριθμό, και φράσεις όπως «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» και «Όποτε βρεθείς με την πλευρά της πλειοψηφίας, είναι η στιγμή που πρέπει να σταθείς και να συλλογιστείς», πρόσθεσαν λέξεις αισιοδοξίας.

Ποιες είναι αυτές; «Η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί μόνο με τη θετικότητα», για να σχεδιάσουν και να βάλουν από κοινού την υπογραφή τους σε ένα διαφορετικό t-shirt , που είναι όπως λένε, «άφυλο», μπορεί να φορεθεί από γυναίκα ή άνδρα, δεν έχει φύλο, ούτε φυλή.

«Φοριέται από μικρούς και μεγάλους, από εραστές του smart dressing και φανατικούς του casual. To t-shirt είναι το μοναδικό ρούχο που ενώνει τους πάντες και καταρρίπτει κοινωνικά σύνορα», θα συμπληρώσουν για να είναι ακόμη πιο σαφές το μήνυμα που θέλουν να διαδώσουν από την Ελλάδα προς τα έξω και πάλι πίσω. 

Τίτλος του τι-σερτ; Σε αποδέχομαι. «Αποδέχομαι τους ανθρώπους γύρω μου, ακόμη και αν δεν ταιριάζουν οι σκέψεις και η ιδεολογία μας, σέβομαι τη διαφορετικότητα του καθενός», λέει η Λιάνα Καμπά, με λέξεις-κλειδιά όπως ελευθερία ψυχής, αγάπη, αποδοχή. Και ο Άγγελος Τζιάρας αποκρυπτογραφεί την εικόνα: «Στο σχέδιο βλέπουμε έναν μικρόκοσμο. Εκεί ζουν μια καμηλοπάρδαλη με λέπια στον λαιμό της, ένας ιππόκαμπος και μια μέλισσα. Σε αυτόν τον ιδεατό κόσμο τα όντα συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα εάν ο καθένας μας το εφαρμόσει στον δικό του μικρόκοσμο». Αν θέλετε να το ανακαλύψετε, στοιχίζει 95 ευρώ, πωλείται στο κατάστημα της Liana Camba, στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Με hashtag I Accept You. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr