Χορτοφαγία «μερικής απασχόλησης» για απώλεια βάρους

laxanika-me-rebithia-ugieini-diatrofi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2017

Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη σε 16.000 άτομα, η κατανάλωση μερικών επιπλέον γευμάτων χωρίς κρέας και επιπλέον φρούτων και λαχανικών κάθε εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσουμε μακριά τα περιττά κιλά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι πιο λεπτοί γενικά, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η νέα, ευέλικτη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι ένας πιο ρεαλιστικός τρόπος για να οδηγηθούν οι άνθρωποι στο να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, από το να τους ζητείται να το εγκαταλείψουν εντελώς.

Η καθηγήτρια Maira Bes-Rastrollo από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται μια ριζική αλλαγή σε χορτοφαγική διατροφή, είναι μια πιο ήπια προσέγγιση».

Το κρέας πιστεύεται ότι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή περιέχει περισσότερο λίπος και είναι πυκνότερο σε θερμίδες – η ίδια ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε, έχει περισσότερες θερμίδες αν είναι κρέας παρά αν είναι λαχανικά..

Η μελέτη κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες των 16.000 ανθρώπων σε μια περίοδο δέκα ετών και διαπίστωσε ότι οι 584 άτομα είχαν γίνει παχύσαρκα. Διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα λαχανικά και όσο λιγότερο κρέας κατανάλωναν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να γίνουν παχύσαρκοι – ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το αρχικό βάρος και ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Η Δρ Bes-Rastrollo δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Πόρτο της Πορτογαλίας ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 15% υψηλότερος στο 1/5 των ανθρώπων που κατανάλωναν περισσότερο κρέας, σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν στη μέση ως προς κατανάλωση κρέατος. Για όσους βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο με 1/5 κατανάλωσης κρέατος, ο κίνδυνος ήταν 43% χαμηλότερος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και εκείνοι που ακολουθούσαν την πιο χορτοφαγική διατροφή εξακολουθούσαν να καταναλώνουν 142 γραμμάρια κρέατος την ημέρα – σε σύγκριση με 198 γραμμάρια την ημέρα, που κατανάλωναν οι πιο… σαρκοφάγοι της έρευνας. Ωστόσο, η διατροφή τους περιείχε δύο φορές περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, αντικατοπτρίζοντας μια περισσότερο μεσογειακή διατροφή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος συμβάλλει τόσο όσο και η ζάχαρη στον αυξανόμενο παγκόσμιο πολλαπλασιασμό της παχυσαρκίας.

Πηγή: iatrikanews