Η κηπουρική σώζει ζωές

gwyneth-paltrow Ditte Isager
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2017

Το ξέρατε ότι η κηπουρική μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της; Ένας καλός λόγος για να φορέσουμε τα γάντια μας αυτό το Σαββατοκύριακο, ή και νωρίτερα. της Σάντυς Τσαντάκη

Δεν το λέμε εμείς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, και διάβασα στο House Beautiful και την Τelegraph, όσες γυναίκες είναι 40 και κάτι και ασχολούνται συστηματικά με την κηπουρική, μειώνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρκίνο στο στήθος.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και το ποσοστό ακόμη περισσότερο. Μιλούν για μόλις 13% πιθανότητες… Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία, στόχο είχε να φωτίσει την επίδραση της άσκησης, της διατροφής και του αλκοόλ στον καρκίνο του μαστού.

Το World Cancer Research Fund, μετά από παγκόσμια έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 6000 περιπτώσεις ετησίως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι γυναίκες έκαναν γυμναστική για 30 λεπτά την ημέρα.

Το τρέξιμο κάνει τη διαφορά μετά την εμμηνόπαυση, αλλά η πιο ήπια άσκηση, όπως η κηπουρική και το περπάτημα, βοηθούν ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 40 και τα 50. Οπότε, πηγαίνουμε στο πιο κοντινό μας φυτώριο, συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα εργαλεία και πιάνουμε δουλειά. Στα μπαλκόνια, στις γλάστρες, στον κήπο. Αν έχουμε κέφι, τραγουδάμε κιόλας. Κι αν δεν έχουμε, τραγουδάμε σίγουρα. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com