«Ξαναζωντανεύει» το σπίτι του Monet

monet-3
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Μοιάζει σα να βλέπεις τους πίνακες του, αυτή τη φορά λάιβ. Το σπίτι του Monet στο Ζιβερνί, στην κωμόπολη κοντά στο Παρίσι, μαζί με τον κήπο, ανανεώνονται χάρη σε ένα καινούργιο βιβλίο με χρώματα και μυρωδιές μια άλλης εποχής. της Σάντυς Τσαντάκη

Το σπίτι του διάσημου ζωγράφου στο Ζιβερνί θεωρείται μυθικό κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως είναι γνωστό, πολλές λεπτομέρειες, το εξωτερικό του σπιτιού, ο κήπος, τα λουλούδια, το γρασίδι, στους αγαπημένους πίνακες-αριστουργήματα τέχνη, τότε, τώρα, πάντα, είναι εμπνευσμένα από το Ζιβερνί, μέσα κι έξω.

Και είναι επίσης γνωστό ότι ο Monet ανακάλυψε το μέρος όταν έκανε μια στάση με το τρένο στη διαδρομή για να κάνει ένα τηλέφωνο. Και ...ερωτεύτηκε. Πήρε την οικογένεια του από το Παρίσι και όλα τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί στην ιστορία.

Το λεύκωμα «A Day with Claude Monet in Giverny» από τον Adrien Goetz (Flammarion), ιστορικό τέχνης που διδάσκει στη Σορβόννη, δίνει στον αναγνώστη λεπτομέρειες και πτυχές της ιστορίας που δεν γνώριζε μέχρι σήμερα, σαν ένας οδηγός, ταξιδιωτικός και αρχιτεκτονικός, για το ντιζάιν, την τέχνη, το παρελθόν, την ιστορία... Ευκαιρία να δούμε το σπίτι του Claude Monet, να περπατήσουμε στον τοίχο, να βρούμε ομοιότητες μέσα και έξω από το κάδρο. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com