Τι κάνουμε όταν έχουμε καεί από τον ήλιο;

sunbathing
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Ή σχεδόν όλα. Ειδικά προϊόντα που δροσίζουν στιγμιαία το ηλιοκαμένο μας δέρμα αλλά σε λίγα λεπτά το κάψιμο γίνεται πιο έντονο. Τα γιατροσόφια της γιαγιάς, της μαμάς, τη φίλης. Τελικά, τι είναι πιο αποτελεσματικό για το κάψιμο από τον ήλιο, μέρες που είναι; της Σάντυς Τσαντάκη

Ξέρουμε όλοι καλά, γυναίκες και άνδρες, πως ο ήλιος δεν μας κάνει καλό. Ούτε να καιγόμαστε, ούτε να ξεφλουδίζουμε. Γερνάμε πιο γρήγορα, το δέρμα μας αλλάζει, αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος... Οπότε τι κάνουμε; Κάτι πρακτικό και εύκολο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε καεί, είναι φυσικά, το αυτονόητο. Να φύγουμε μακριά από τον ήλιο και να κρυφτούμε στη σκιά. Ιδανικά, καλό είναι να καλύψουμε τα σημεία που έχουν καεί, αν πρόκειται για το πρόσωπό μας, ένα υπερμεγέθες καπέλο ηλίου θα βοηθήσει αρκετά, έστω κι αργά. Απομακρυνθείτε για να μην χειροτερέψει η κατάσταση.

Θα βοηθήσει σίγουρα, έστω και τώρα, να πασαλειφτείτε με υψηλό δείκτη προστασίας... 50;  Mια χαρά. Όσο άσχημα κι αν νιώθετε, αντισταθείτε να κάνετε ντους με καυτό νερό. Είναι το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε στο δέρμα σας. Η υψηλή θερμοκρασία θα αφυδατώσει ακόμη περισσότερο το σώμα σας. Για να νιώσετε καλύτερα γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό ή ακόμη καλύτερα κρύο νερό και μείνετε εκεί.

Πιείτε νερό, ποτήρια, μπουκάλια νερό, αδειάστε τη ...βρύση, ξανά και ξανά, η ενυδάτωση είναι το παν. Αλλά και όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, πρέπει να πίνετε διαρκώς νερό για να προλάβετε την αφυδάτωση. Και τα προϊόντα για μετά τον ήλιο, μπορεί να μην κάνουν θαύματα, αλλά σίγουρα βοηθούν. Για να επανέλθει σιγά-σιγά το δέρμα και η κοκκινίλα να γίνει μαύρισμα -που είναι μάλλον και το ζητούμενο για την ...ματαιοδοξία-. Προτιμήστε αλόη και λάδι καρύδας...  Για να είστε μαχητές και survivors μαζί. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com