Το σπίτι του Valentino δεν ακολουθεί τις τάσεις της μόδας

valentino-house-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πρόσφατα έγινε 85 χρονών. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της παγκόσμιας μόδας, ο Valentino, μετρ της υψηλής αισθητικής του πρετ-α-πορτέ και της καλής ζωής, αποκαλύπτεται και μέσα από τα…παλάτια που έχει διακοσμήσει. της Σάντυς Τσαντάκη

Πάντα ηλιοκαμένος και περιποιημένος, με το χαρακτηριστικό κόκκινο να δεσπόζει στις συλλογές του, ακόμη κι αν δεν σχεδιάζει πλέον ο ίδιος τα ρούχα, ο Valentino μοιάζει να έχει εδώ και δεκαετίες το μαγικό ραβδί και ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός.

Τα σπίτια του έχουν φωτογραφηθεί στα περιοδικά μόδας, ξανά και ξανά, σαν ιδανικά σκηνικά για μια παραμυθένια ζωή. Ρώμη, Παρίσι, Γκστάαντ. Επιβλητικοί χώροι, με μποέμ περιτύλιγμα, κάθε φορά η ιστορία αλλάζει.

Στο σπίτι του Valentino στη Ρώμη κυριαρχεί το λευκό και το μαύρο, για να φωτογραφηθεί και ο ίδιος ο σχεδιαστής στα νιάτα του, με ασπρόμαυρο καφτάνι.

Στο διαμέρισμα στη Ρώμη, ο Valentino Garavani, που έχει πάθος με την τέχνη, έχει φροντίσει να δεσπόζει η βιβλιοθήκη που βλέπει σε μια μικρή ταράτσα, για σελίδες με θέα. Μοντέρνα δωμάτια, με έμφαση στη λεπτομέρεια, και πελώριες τέντες για μια αίσθηση εξοχής. 

Eκείνο που κυραρχεί ως χρώμα είναι το λευκό, στους τοίχους, στο ταβάνι, στις μοκέτες, στις πολυθρόνες. Για την ιδανική αντίθεση με τα έπιπλα αντίκες και τα έργα τέχνης.

Λουλούδια στα βάζα, εμπριμέ μαξιλάρες, άνιμαλ-πριντ για εξωτική διάθεση. Και η τραπεζαρία; Ένα πελώριο γυάλινο τραπέζι με τερακότα στους τοίχους. Το τζάκι στο σπίτι του θυμίζει πυραμίδα. Ένα σπίτι σαν φαντασίωση. Κιτς; Όχι αν είσαι ο Valentino. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com