Ποσό ρεκόρ για τα «χρυσά» παπούτσια του Michael Jordan

michael-Jordan Chuck Burton
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πάνω από 190.000 δολάρια για τα Converse που φόρεσε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984.

Ένα ζευγάρι παπούτσια που φόρεσε ο Michael Jordan πουλήθηκε σε πλειστηριασμό για 190.373 δολάρια, ποσό ρεκόρ στη σχετική κατηγορία. Τα παπούτσια φορέθηκαν στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, στο παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία. Ο Dam Imler, αντιπρόεδρος της SCP Auctions που ανέλαβε τον πλειστηριασμό, σχολίασε πως η πώληση αποδεικνύει ότι ο θρύλος του ΝΒΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στην αγορά αναμνηστικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αγώνες.

Τα παπούτσια φέρουν την υπογραφή του Jordan και στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται τα ορθωτικά στηρίγματα που φόραγε από μέσα. Αν και ο Jordan είναι απόλυτα συνυφασμένος με τη Nike, τα συγκεκριμένα παπούτσια είναι μάρκας Converse. Ήταν η τελευταία φορά μάλιστα που ο Jordan φόρεσε Converse σε επίσημο αγώνα.

SCP Auctions/ESPN

Στο τελικό της 10ης Αυγούστου του 1984 που έληξε 96-65, ο Jordan σημείωσε 20 πόντους. Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα τον απέκτησαν οι Chicago Bulls μέσω της διαδικασίας του ντραφτ, αλλά υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσει να παίξει στους Ολυμπιακούς και ένα μήνα αργότερα ήρθε σε συμφωνία με τη Nike.

Σύμφωνα με το ESPN, o Jordan κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ για παπούτσια που φορέθηκαν σε αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, τα παπούτσια που φόρεσε στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς των τελικών ΝΒΑ το 1997 πωλήθηκαν για 104.765 δολάρια. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία ως το «παιχνίδι της γρίπης», αφού, παρά τα συμπτώματα γρίπης, που αντιμετώπιζε, ο Jordan κατάφερε να σκοράρει 38 πόντους κόντρα στους Utah Jazz.