Όταν η κρίση ανακαλύπτει το vintage

vintage-2
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Μας αρέσει το παρελθόν και δεν το κρύβουμε. Ειδικά τώρα όμως, που δεν έχουμε χρήματα για ξόδεμα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε, στο κυνήγι του μεγάλου θησαυρού που έχει μόλις ξεκινήσει. της Σάντυς Τσαντάκη

Vintage δεν σημαίνει απαραίτητα ντεμοντέ. Μπορεί να γίνει χόμπι, να εξελιχτεί σε πάθος, ειδικά στον χώρο του σπιτιού. Επενδύουμε σε ταξιδιωτικά βιβλία και χάρτες, λευκώματα, δίσκους, βιβλία, περιοδικά. 

Λέμε ναι στον αντικαταναλωτισμό, αξιοποιώντας vintage στοιχεία. Κάτι θεωρείται vintage, αν μετράει ήδη μια δεκαετία ζωής. Δεν χρειάζεται να έχουμε το άγχος του μοντέρνου και να εντυπωσιαζόμαστε από ό,τι γυαλίζει. 

Γιατί θησαυροί υπάρχουν πάντα κρυμένοι όχι μόνο σε παλιά μπαούλα, αλλά και σε σημεία του σπιτιού που ούτε το φανταζόμαστε. Χρειάζονται μόνο φροντίδα και αγάπη. Και να βρούμε έναν τρόπο να τους αναδείξουμε. 

Οι λεπτομέρειες γράφουν ιστορία. Με πάθος από τα fifties και τα sixties, με χρώμα από τις δεκαετίες του 30, του 70 και του 80. Ρετρό, παραμυθένιες, νοσταλγικές, αγαπημένες.

Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να μπερδεύουμε το παλιό με το καινούργιο. Το κλασικό με το μοντέρνο. Ένα ξύλινο μπαούλο, χωρίς σεμεδάκια, αλλά με ένα φουτουριστικό φωτιστικό κοντά.  Αντί να είναι όλα κλωνοποιημένα και ίδια, εμείς αντιστεκόμαστε και αναβαθμίζουμε την κληρονομιά μας. Θέλουμε αντικείμενα σπάνια και μοναδικά, κόντρα στη μαζικοποίηση της ομογενοποιημένης εμφάνισης.  Και του ντιζάιν σε πολλαπλά αντίτυπα. Έτσι, για αλλαγή. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com