Γιατί ήταν πιο εύκολο να αδυνατίσει κάποιος τη δεκαετία του ’80;

dekaetia-80
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι του σήμερα που τρώνε και γυμνάζονται το ίδιο με ανθρώπους που ζούσαν τη δεκαετία του ’80, παραμένουν με περισσότερα περιττά κιλά.

Ίσως θα έχετε παρατηρήσει γύρω σας ή από τον ίδιο σας τον εαυτό, ότι πολλές φορές η διατροφή μπορεί να είναι προσεγμένη, η συμμετοχή στο μάθημα αεροβικής να είναι τακτική, αλλά τα κιλά δεν αποχωρίζονται εύκολα το σώμα. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της δεκαετίας μας, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι στη δεκαετία του ’80 που μεγάλωσαν οι σημερινοί τριαντάρηδες-σαραντάρηδες, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ήταν λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Αυτό αποδεικνύεται και από μια παλιότερη έρευνα που έχει δημοσιευτεί το 2015 στο journal Obesity Research & Clinical Practice, η οποία έχει δείξει ότι είναι πιο δύσκολο για τους σημερινούς ενήλικες να διατηρήσουν το ίδιο βάρος σε σχέση με τους ενήλικες 20 ή 30 χρόνια πριν, ακόμη κι αν η πρόσληψη φαγητού και η άσκηση παρέμενε η ίδια.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν τα δεδομένα που αφορούσαν τη διατροφή 36.400 Αμερικανών, από το 1971 μέχρι το 2008 και τα δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από 14.419 ανθρώπους, το διάστημα από το 1988 μέχρι το 2006. Ομαδοποίησαν τα δεδομένα με βάση την ποσότητα φαγητού και άσκησης, την ηλικία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος και ιδού τα αποτελέσματα.

Ένα δεδομένο άτομο, το 2006, που κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τις ίδιες ποσότητες και μακροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και λιπαρά, και ταυτόχρονα ασκούνταν το ίδιο με κάποιο άτομο της ίδιας ηλικίας το 1988, βρέθηκε ότι παρουσίαζε Δείκτη Μάζας Σώματος περίπου 2,3 πόντους περισσότερους. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι οι άνθρωποι του σήμερα είναι περίπου 10% πιο παχείς απ’ ό,τι το 1980, ακόμη κι αν ακολουθούν ακριβώς το ίδιο διατροφικό πλάνο και άσκηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι 25άρηδες σήμερα, πρέπει να τρώνε λιγότερο και να γυμνάζονται περισσότερο από τους 25άρηδες του ’80 για να μην πάρουν βάρος, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην αύξηση της παχυσαρκίας, πέραν της διατροφής και της άσκησης. Το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες αποτελεί θέμα υπόθεσης, αν και αναφέρονται κάποιοι συγκεκριμένοι που δυσκολεύουν το θέμα αδυνατίσματος στους σημερινούς ενήλικες.

Πρώτον, οι άνθρωποι σήμερα εκτίθενται σε περισσότερα χημικά, τα οποία μπορεί να διευκολύνουν την πρόσληψη βάρους. Ουσίες στις συσκευασίες, μικροβιοκτόνα, επιβραδυντικά φλόγας και διάφορα άλλα χημικά ενδέχεται να μεταβάλλουν τις ορμονικές διεργασίες μας και να εμπλέκονται με τον τρόπο που το σώμα μας παίρνει και διατηρεί το βάρος του.

Δεύτερον, η χρήση φαρμάκων έχει ανέβει δραματικά από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και τα αντικαταθληπτικά είναι πολύ διαδεδομένα, τα οποία συνδέονται με αύξηση βάρους.

Τέλος, το μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα που ρυθμίζουν πολλές από τις καθημερινές μας λειτουργίες, φαίνεται πως ίσως έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό πως κάποια είδη βακτηρίων του εντέρου αυξάνουν την πιθανότητα αύξησης βάρους και παχυσαρκίας και σήμερα ενδεχομένως να τρώμε περισσότερο κρέας σε σχέση με παλιότερα, με πολλά ζωικά προϊόντα να περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά που αλλάζουν τα βακτήρια στον οργανισμό μας συνολικά μέσα στα χρόνια. Συν τοις άλλοις, η εξάπλωση των γλυκαντικών παίζει επίσης ρόλο.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αποδεχτούμε το γεγονός ότι κάποτε ήταν λίγο πιο εύκολο να αδυνατίσεις και να έχουμε υπόψη μας ότι το πολύ κρέας και καθετί επεξεργασμένο, σίγουρα δεν βοηθά την προσπάθειά μας μακροπρόθεσμα.