Ετοιμάζεται εμβόλιο για τη χοληστερόλη

embolio-gia-tin-xolisterini
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε εμβολιασμό μία φορά τον χρόνο, για να ανανεώνουν τα οφέλη.

Δοκιμές εμβολίου για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σε ανθρώπους, μετά από επιτυχημένα αποτελέσματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης θα δοκιμάσουν την ασφάλεια της πειραματικής θεραπείας σε 72 εθελοντές.

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις λιπαρές αποθέσεις να φράζουν τις αρτηρίες. Θα προσφέρει στους ασθενείς μια εναλλακτική θεραπεία, αντί για την καθημερινή λήψη χαπιών για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προσβολών.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια δοκιμών, για να μάθουμε αν η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους, όπως υποστηρίζει ο Δρ Guenther Staffler στην επιθεώρηση European Heart Journal. Και ακόμη και αν όλα πάνε καλά, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δικαιολογία για να αποφεύγουμε την άσκηση και να τρώμε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προσθέτουν.

Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να προσβάλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCSK9, η οποία διαφορετικά θα επέτρεπε τη δημιουργία «κακής» χοληστερόλης (LDL) στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε εμβολιασμό μία φορά τον χρόνο, για να ανανεώνουν τα οφέλη.

Σε τεστ σε ποντίκια, η θεραπεία μείωσε την LDL κατά 50% σε διάστημα 12 μηνών και φαίνεται να προστατεύει από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση).

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Τη χρειαζόμαστε, αλλά η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη LDL αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η «καλή» χοληστερόλη (HDL), από την άλλη πλευρά, είναι ευεργετική, επειδή βοηθά στη μεταφορά άλλων τύπων χοληστερόλης από το αίμα στο ήπαρ, όπου μπορεί να διασπαστεί.

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη λόγω μιας κληρονομικής κατάστασης που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή συνδέονται επίσης με υψηλή χοληστερόλη.

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορούν να πάρουν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης, που ονομάζονται στατίνες, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά παρότι είναι χαμηλού κόστους και γενικά αποτελεσματικά, δεν έχουν θετική επίδραση σε όλους. Επίσης, οι άνθρωποι γενικά δεν απολαμβάνουν να παίρνουν καθημερινά φάρμακα ή μπορεί να ξεχνούν να τα πάρουν, επειδή νιώθουν καλά.

Το εμβόλιο, εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο και μετά τα τεστ σε ανθρώπους, θα παρακάμψει αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: iatrikanews