Η «κακή» πλευρά των καλών λιπαρών

kala-poluakoresta-lipara
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ξέρουμε ότι τα λιπαρά που συναντάμε στη διατροφή μας χωρίζονται στα «καλά», τα «κακά» και τα… χειρότερα, με τα τρανς λιπαρά από τις επεξεργασμένες τροφές να ανήκουν σε αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο (χειρότερα), τα κορεσμένα από τα γαλακτοκομικά και το κρέας να θέλουν προσοχή (κακά) και τα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τον λιναρόσπορο να μας κάνουν καλό. Τι λέει, όμως, μια νέα έρευνα για τα λιπαρά που καταναλώνουμε ως «καλά»;

Τα καλά λιπαρά έχουν τη δική τους θέση σε κάθε υγιεινή διατροφή, κάνουν καλό στο δέρμα, τον εγκέφαλο, βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και μας ωφελούν με διάφορους τρόπους. Μια ομάδα ερευνητών, όμως, ήρθε να ταράξει λίγο τα νερά με μια νέα έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και τα λεγόμενα καλά λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, όχι επειδή προσθέτουν θερμίδες στην καθημερινή σας πρόσληψη, αλλά για έναν αρκετά πιο περίεργο λόγο.

Όπως φαίνεται, τα πολλά πολυακόρεστα λιπαρά και ειδικά τα ωμέγα-6 (καλαμπόκι, σόγια, ηλιόσπορος και τα έλαιά τους κ.ά.) σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών (που ανήκουν και τα δύο στην ομάδα των «καλών» λιπαρών), όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να… «κλέψουν» την όρεξή μας για άσκηση.

Τα πολλά πολυακόρεστα λιπαρά και ειδικά τα ωμέγα-6 σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να… «κλέψουν» την όρεξή μας για άσκηση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας-Οκάναγκαν ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν τη δραστηριότητα και τη διατροφή σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως όταν τα πολυακόρεστα λιπαρά αυξάνονταν, αυξάνοντας αναλόγως και οι ώρες που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση, κάτι που σχετίζεται με αύξηση κινδύνου για διαβήτη. Όταν ανέλυσαν τη διατροφή ενήλικων γυναικών, βρήκαν ότι υπάρχει μια μικρή διασύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών και υψηλού σακχάρου, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο Sanjoy Ghosh, από το Michael Smith Health Research Foundation, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, εξηγεί ότι έψαξε αυτή τη διασύνδεση, λόγω προηγούμενων ερευνών στο εργαστήριό του, που έδειχναν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οδήγησε τα ποντίκια να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους και να αναπτύξουν συμπτώματα που θυμίζουν διαβήτη. Διαφορετική έρευνα συνέδεε τα λιπαρά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες, μια κατάσταση που και πάλι μειώνει την τάση για άσκηση και δραστηριότητα.

Φροντίστε τα μονοακόρεστα λιπαρά να βρίσκονται σε επάρκεια στη διατροφή σας

Ο ίδιος δηλώνει ότι κανείς μέχρι τώρα δεν είχε κάνει τη σύνδεση και ήταν καιρός για μια τέτοιου είδους παρέμβαση. Συνεχίζει λέγοντας πως αν κάποιος ξεκινάει ένα πρόγραμμα άσκησης χωρίς να προσέχει τα λιπαρά που καταναλώνει ή να αλλάζει τον τρόπο διατροφής του, μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα στην αποτυχία.

Δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας, όπως το ελαιόλαδο και μειώστε τα πολυακόρεστα έλαια από σόγια, καλαμπόκι κ.ο.κ., ούτως ώστε να διατηρείτε μια καλή αναλογία μεταξύ τους. Ελέγχετε πάντα τα συστατικά στην ετικέτα των αγαπημένων σας φαγητών, καθώς τα πολυακόρεστα υπάρχουν παντού, σε μπάρες ενέργειας, κράκερ, μπισκότα, τσιπς κ.ο.κ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι χωρίς να είναι διαιτολόγος ή γιατρός, βλέπει ότι τα αποτελέσματα οδηγούν στην προτίμηση των μονοακόρεστων λιπαρών και με καλή αναλογία με τα πολυακόρεστα, προσέχοντας κυρίως τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.