Μήπως ανήκεις κι εσύ στην ομάδα των Goodsmellas;

goodsmellas-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Μετά τους Goodfellas, ήρθε η στιγμή να υποδεχτούμε τους Goodsmellas. Άνδρες που δεν συλλέγουν αυτοκίνητα, στρατιωτάκια, πούρα, αγαπούν τα αρώματα και δεν το κρύβουν, είναι περιποιημένοι όλες τις ώρες της ημέρας, πειραματίζονται με μπουκάλια και περιεχόμενο, δημιουργούν συνειρμούς, αποκτούν εμμονές, επιδιώκουν τις αλλαγές. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Πες μου πώς μυρίζεις, να σου πω ποιος είσαι, ή μήπως αυτό είναι το κλισέ και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ο σύγχρονος άνδρας έχει άποψη, ξέρει τι του αρέσει και τι απορρίπτει, μιλάει με πάθος και ενθουσιασμό για το πρώτο άρωμα που τον στιγμάτισε και δυσκολεύτηκε να το αποχωριστεί. Δεν του αρέσει η μαζική βιομηχανία, θέλει το άρωμα για να φλερτάρει, να πουλήσει την επιχειρηματική του ιδέα, να δει κι άλλες αποχρώσεις εκτός από γκρι και μαύρο. 

Και δημογραφικά, όμως, σε παγκόσμια επίπεδο, η αγορά για τα ανδρικά αρώματα είναι δυνατή. Δεν μας ψεκάζουν, τους ψεκάζουμε εμείς πρώτοι. Μυρίζεις, διαβάζεις, ενημερώνεσαι, κρίνεις, ψάχνεις, βρίσκεις, δεν βρίσκεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις αλλά επιμένεις. Έχεις μάθει να μη μένεις στην ετικέτα, θέλεις κάτι πιο βαθύ. 

Δεν έχει σημασία η ηλικία. Μπορεί να είσαι 25, 50 ή 60 χρονών, επιδιώκεις να ανήκεις στην ομάδα των Goodsmellas, με γραβάτα ή χωρίς, παντρεμένος ή εργένης, με αρώματα για το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ, αρώματα με τεστοστερόνη, για τύπους με τατουάζ, άνδρες που δοκιμάζουν αρώματα προτού πέσουν το βράδυ για ύπνο, για να δουν τι θα φορέσουν την επόμενη μέρα στο γραφείο.

Άρωμα Άνδρα. Χωρίς τον Αl Pacino για πρωταγωνιστή. Μαύρο πιπέρι, πατσουλί, σανδαλόξυλο, μαύρο σαφράν... Το σύννεφο αλλάζει κάθε φορά, ανάλογα με τη διάθεση. Οι Goodsmellas συλλέγουν αρώματα και δείγματα, τα χωρίζουν αλφαβητικά, ανανεώνουν τη συλλογή τους με πάθος, τελετουργικά. 

Ανακαλύπτουν αρώματα για το γραφείο, τις διακοπές, τα ταξίδια, λένε ναι σε φλόραλ εκδοχές που είναι πιο ανδροπρεπείς, θέλουν να αποκτήσουν και να εξελίξουν το σήμα κατατεθέν τους χωρίς να γίνουν βαρετοί. Αναμενόμενοι, δηλαδή προβλέψιμοι. Δύσκολο. Άλλοτε θέλεις να ξεχωρίζεις, αναζητάς κάτι πιο βαρύ και macho, κι άλλοτε το μόνο που ψάχνεις είναι κάτι light, όσο ντεμοντέ, ρετρό, κλασικό αντέχεις.

Δεν ταιριάζουν όλα τα αρώματα, σε όλες τις στιγμές. Δεν μπορείς να πας για τρέξιμο με μοκασίνια, έτσι δεν είναι; Είναι και θέμα διάθεσης. Περί ευτυχίας. Μυρίζεις κάτι και αυτομάτως αντιδράς. Τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεβάντα, βανίλια, οτιδήποτε. Το άρωμα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να ξυπνήσεις κάποιον, να αλλάξεις διάθεση ή συμπεριφορά. Η λεβάντα σε χαλαρώνει, το γιασεμί σε ηρεμεί, η βανίλια διεγείρει τις αισθήσεις. 

Και όλα ξεκινούν από τα παιδικά μας χρόνια. Το άρωμα του πατέρα. Και του παππού. Του αδερφού, του μικρού ή του μεγάλου. Συνώνυμο της ενήλικης ζωής, του ανδρισμού, της ελευθερίας. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς αλλάζει το άρωμα πάνω στο δέρμα και γίνεται ένα με αυτό. Όσο περνάει η ώρα, ωριμάζει. Μπορείς να συνδέσεις νέες αναμνήσεις, με μυρωδιές, παλιές, οικείες, και καινούργιες, απρόβλεπτες, σπάνιες. 

Αλλά αν είσαι Goodsmella, όλα επιτρέπονται. Αυτό το καλοκαίρι, μπορείς να φοράς κάθε μέρα και νύχτα, το ίδιο άρωμα, το αγαπημένο σου eau de toilette της στιγμής. Kαι να το αλλάξεις σε έναν μήνα. Κάθε φορά που θα ανοίγεις το μπουκάλι, θα ζωντανεύουν εικόνες από το καλοκαίρι του 2017. Παιχνίδι; Ζωή. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com