Τα 8+1 καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ για την παραλία (ή την εκδρομή)

karpouzi-paralia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το διάστημα αυτό, όλους μας το σπίτι μας βλέπει λίγο και ο έξω κόσμος πολύ! Ο ήλιος, η καλή διάθεση, το καλοκαίρι μας ανεβάζει την ψυχολογία και όσο μπορούμε, προσπαθούμε να είμαστε κάπου εκτός, στην παραλία, στη φύση, σε εκδρομές, μακριά από τους τέσσερις τοίχους που μας «εγκλωβίζουν» το χειμώνα. Τι τρώμε, όμως, όταν είμαστε έξω κι όταν υπάρχουν και παιδιά μαζί που ανά πάσα στιγμή θα… πετάξουν το καθιερωμένο «μαμά, πεινάω», αλλά δεν θέλουμε να στραφούμε στην εύκολη λύση της τυρόπιτας και του κρουασάν;

Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές, χορτοφαγικές και χωρίς γλουτένη -για όσους έχουν πρόβλημα- αρκεί να υπάρχει όρεξη και φαντασία. Ιδού μερικές από αυτές από την Κλινική Διαιτολόγο, Δέσποινα Μαρσέλου, με τις συνταγές και τα οφέλη τους για μεγάλους και μικρούς.

1. Τσιπς λαχανίδας
Η λαχανίδα, γνωστή και ως kale, κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια, αφού σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, μας παρέχει υπεραρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, ενώ αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, φώσφορου, καλίου και μαγγανίου. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο κουρκουμάς απογειώνει τη διατροφική αξία και είναι το τέλειο σνακ αντί για πατατάκια και παρόμοιες ανθυγιεινές επιλογές. Δείτε τη συνταγή εδώ

2. Χορτοφαγικές μπάρες πρωτεΐνης
Μια δόση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να γεμίσουμε ενέργεια όταν είμαστε έξω, σε εκδρομή ή στη θάλασσα. Οι χορτοφαγικές μπάρες πρωτεΐνης που σας προτείνω έχουν το ιδανικό ισοζύγιο ωμέγα 6 προς ωμέγα 3, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι χωρίς συντηρητικά και περιέχουν πρωτεΐνη αρακά, που είναι η υψηλότερη σε ποσοστό φυτική πρωτεΐνη. Δείτε τη συνταγή εδώ

3. Κριτσινάκια χωρίς γλουτένη με χούμους ή πέστο
Φτιάξτε τα δικά σας κριτσίνια χωρίς γλουτένη, με αλεύρι ταπιόκας, που είναι υγιεινό, εύπεπτο και μας παρέχει σε μικρές δόσεις κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Συνδυάστε τα με χούμους που μας παρέχει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά ή πέστο με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητές του Δείτε τη συνταγή εδώ.

4. Trailmix
Σίγουρη λύση για να μας «κρατήσει», εύκολη και με ποικιλία επιλογών. Αναμείξτε σε ένα σακουλάκι ή ταπεράκι κορινθιακή σταφίδα, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και ό,τι άλλο ξηρό καρπό ή αποξηραμένο φρούτο επιθυμείτε. Μπορείτε να προσθέσετε και σπόρους, όπως κολοκυθόσπορο και να έχετε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη από τους ξηρούς καρπούς, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες από τα φρούτα και βιταμίνες βιταμίνες E, C, Κ, αλλά και Β από τον κολοκυθόσπορο.

5. Κέικ με κακάο
Η όρεξη για κάτι γλυκό δεν παύει όταν βρισκόμαστε έξω. Φτιάξτε αυτό το εύκολο παιδικό κέικ με αντιοξειδωτικό κακάο, μόνο με φυτικά υλικά, όπως μπανάνες, μέλι, πορτοκάλι, κακάο, κανέλα και χαρίστε ενέργεια στον εαυτό σας και τα παιδιά, με το πιο υγιεινό γλυκό, το οποίο δεν έχει κίνδυνο να αλλοιωθεί ή να χαλάσει σε δύσκολες συνθήκες. Δείτε τη συνταγή εδώ

6. Φρούτα
Το πιο απλό, βολικό, δροσερό και υγιεινό σνακ. Με τα φυσικά τους σάκχαρα, τα φρούτα θα σας γεμίσουν το ενέργεια, ενώ είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ώστε να μην πεινάτε. Προτιμήστε φρούτα που μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα, όπως νεκταρίνια, μπανάνες, βερίκοκα, κεράσια, σταφύλι, τα οποία θα σας ενυδατώσουν και θα σας χαρίσουν τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες τους απλόχερα. Αν έχετε ψυγειάκι παραλίας, μπορείτε να πάρετε ό,τι φρούτο τραβάει η όρεξή σας, ακόμη και καρπούζι!

7. Λαχανικά
Μια επιλογή ανάλογη με τα φρούτα, τα λαχανικά είναι επίσης δροσερά, πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και ενυδατικά. Μια καλή επιλογή που εμείς κάνουμε συχνά είναι αγγούρι, καρότο και ελιές, τα οποία μπορεί να επιλέξουμε και τουρσί, για να λάβουμε τα απαραίτητα προβιοτικά που κάνουν καλό στο έντερο, βοηθούν σε προβλήματα πέψης, τονώνουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν την επιδερμίδα μας.

8. Τσιπς γλυκοπατάτας και παντζαριού
Μετά τα τσιπς λαχανίδας, έρχονται κι άλλα τσιπς να ολοκληρώσουν την παρέα ως ιδανικό σνακ τσιμπολογήματος όταν βρισκόμαστε έξω (αλλά και… μέσα!). Καθαρίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σας και τα παντζάρια σας σε λεπτές ροδέλες, απλώστε τες στη λαδόκολλα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ό,τι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει και ψήστε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.

9. Σπιτική λεμονάδα
Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να φροντίσουμε και την ενυδάτωση του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε έξω στον ήλιο και τη ζέστη. Εκτός από άφθονο νερό, μπορείτε να πάρετε μαζί σας σπιτική λεμονάδα με κρόκο Κοζάνης, κάρδαμο και μέλι που θα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα ή να φτιάξετε φυσικό αναψυκτικό με τζίντζερ, βάζοντας σε 1/2 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό λίγο τζίντζερ σε κομμάτια ή τριμμένο, λίγη καστανή ζάχαρη, πάγο και χυμό φρούτου της αρεσκείας σας. Για τη σπιτική λεμονάδα, κάντε κλικ εδώ.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr