Θέλετε να γνωρίσουμε τα σπίτια της Jane Austen;

Jane-austen-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Έχει δημιουργήσει ηρωίδες που ζωντανεύουν στα όνειρά μας, εδώ και δεκαετίες. Και τώρα, υπάρχει ένα βιβλίο που αποκαλύπτει στοιχεία για τη ζωή της Jane Austen, μέσα από τα σπίτια που έζησε. Πίσω από παράθυρα και πόρτες. της Σάντυς Τσαντάκη

Ο τίτλος του βιβλίου της Lucy Worsley, είναι «Jane Austen at Home». Πιο ξεκάθαρος, δεν γίνεται. Ακόμη και οι ονομασίες των σπιτιών της συγγραφέως έχουν κάτι μυθιστορηματικό, σίγουρα κινηματογραφικό: Steventon Parsonage, Godmersham Park, Chawton House. 

Το βιβλίο φωτίζει τα σπίτια, τα σχολεία, τα εξοχικά, στα οποία πέρασε μεγάλη διάρκεια της ζωής της, η Jane Austen. Εκεί έγραψε, εκεί σχεδίασε τους χαρακτήρες της, εκεί ακριβώς εμπνεύστηκε.

Όταν η τέχνη μιμείται τη ζωή, ή κάπως έτσι. Αλήθεια, πώς φανταζόμαστε τη ζωή της; Πώς να ήταν τα σπίτια της Jane Austen; Σίγουρα ψηλοτάβανα, με κηροπήγια παντού, πολυελαίους, επιβλητικές σκάλες, δαντέλες και διάφανες κουρτίνες. Τζάκι και ξύλινη τραπεζαρία. Μια πολυθρόνα για να γράφει με ένα μικρό τραπεζάκι με ένα φωτιστικό-κόσμημα. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com