Πώς να «αγαπήσετε» τα λαχανικά

pos-na-agapisete-ta-laxanika

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ο λόγος που ίσως δεν σας αρέσει να τρώτε λαχανικά είναι απλός και η λύση για την αντιμετώπιση της… φοβίας σας είναι ακόμη πιο εύκολη.

Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζετε για την υγεία και την διατροφή, αυτό θα είναι ότι πρέπει να τρώτε λαχανικά. Αλλά η γνώση αυτή, δεν οδηγεί πάντα σε έξυπνες επιλογές. Σήμερα, τα περισσότερα άτομα δεν τηρούν τις συστάσεις των ειδικών για τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς; Ο λόγος που ίσως δεν σας αρέσει να τρώτε λαχανικά είναι απλός και η λύση για την αντιμετώπιση της… φοβίας σας είναι ακόμη πιο εύκολη.

Μάθετε τον… στόχο των λαχανικών

Σε περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι πόσα ακριβώς λαχανικά θα πρέπει να τρώτε, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πιάτο ως μετρητή σας. Περίπου το μισό του πιάτου θα πρέπει να έχει λαχανικά (ή μείγμα από λαχανικά και φρούτα) στα περισσότερα από τα γεύματά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν «φρούτα ή λαχανικά» και το παρακάνουν με τα φρούτα, αλλά παραβλέπουν τα λαχανικά. Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και να τρώτε και από τα δύο. Η ποικιλία φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθά να εξασφαλίσετε μια σωστή διατροφική ισορροπία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τώρα που γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος, οργανωθείτε με ηρεμία! Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Είναι σα να παίζετε ένα παιχνίδι με βελάκια: Φυσικά και θέλετε να χτυπήσετε το κέντρο, αλλά επίσης και να κερδίζετε πόντους χτυπώντας σε άλλα καλά σημεία. Συχνά μπορεί να έχετε εμπόδια: να ξεμείνατε από τρόφιμα, να τρώτε έξω ή στο αεροδρόμιο. Αρκεί πάντα να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αγωνίζεστε για το στόχο, ακόμη κι αν δεν τον πετυχαίνετε πάντα τέλεια.

Ικανοποιήσετε το «παιδί» που βρίσκεται μέσα σας

Εάν αισθάνεστε σαν ένα πεισματάρικο επτάχρονο παιδί, όσον αφορά στα λαχανικά που πρέπει να τρώτε, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να τα καταφέρετε.

Θα μπορούσε να υπάρξει οποιοσδήποτε λόγος για τον οποίο νιώθετε «αποστροφή» προς τα λαχανικά: η εμπειρία του παρελθόντος (ευχαριστώ μαμά), θέματα υφής, γεύσης και μυρωδιάς. Η εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να είναι η μαμά σας που σας ανάγκαζε να μένετε στο τραπέζι μέχρι να φάτε όλα τα λαχανάκια Βρυξελλών που είχατε στο πιάτο σας. Ή ίσως τα κονσερβοποιημένα πράσινα φασόλια που παίρνατε στο σχολείο. Ξεχάστε λοιπόν ό,τι υπήρχε στο παρελθόν και… ξεκινήστε από την αρχή, με φυσικές γεύσεις που σας αρέσουν.

Επανεξετάστε τη γεύση και την υφή

Ένα από τα βασικά ζητήματα, σχετικά με τη γεύση, είναι το πικρό. Οι σχετικοί αισθητήρες αυτής της γεύσης εκπληρώνουν μια προστατευτική λειτουργία και βοηθούν να εντοπίσουμε τις τοξίνες και τα δηλητήρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει η πικρή γεύση και γλυκαίνουν τον καφέ ή το γάλα με ζάχαρη, για να αντισταθμίσουν την πικρή γεύση. Περίπου το 25% των ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην πικρή γεύση και δεν την αντέχουν. Μαντέψτε ποιες τροφές έχουν αυτή τη γεύση σε μεγάλο βαθμό: τα λαχανικά!

Αντί όμως να αποφεύγετε τα λαχανικά, γιατί να μην κάνετε καλύτερη τη γεύση τους; Το πικρό είναι το αντίθετο του γλυκού, οπότε προσθέτοντας γλυκύτητα, μπορείτε να κάνετε… θαύματα. Βάλτε μέλι στη σαλάτα, κομμάτια ανανά, σταφίδες, ή γλυκόξινη σάλτσα, ή ακόμη προσθέστε πικάντικες γεύσεις, όπως το κόκκινο πιπέρι και αλμυρές, όπως η παρμεζάνα. Και μην ξεχάσετε αρκετό παρθένο ελαιόλαδο.

Ένα άλλο «μυστικό» είναι να επιλέγετε «νεαρά» λαχανικά, επειδή είναι λιγότερο πικρά ή να προτιμάτε εκείνα που έχουν και γλυκιά γεύση, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, ο αρακάς, το καλαμπόκι, το αβοκάντο, το αγγούρι, ο μάραθος κ.ά.. Μην ανησυχείτε για το αν είναι αμυλώδη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βάλετε χρώμα στο πιάτο σας.

Το πρόβλημα με την υφή, έχει να κάνει συνήθως με το ότι τα μαγειρεύετε πολύ, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικά μαλακά. Και μάλλον σε κανέναν δεν αρέσουν τα λαχανικά πουρές. Επίσης, όσο πιο μαγειρεμένο είναι ένα λαχανικό, τόσο πιο πικρή γεύση έχει. Αν και ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει για κάθε λαχανικό, θα πρέπει να φροντίζετε να είναι σύντομος, ώστε τα λαχανικά να παραμένουν τραγανά. Πολλά λαχανικά χρειάζονται μόλις 3-7 λεπτά μαγείρεμα. Για να αποφύγετε το να μαλακώσουν πολύ, δοκιμάζετέ τα συχνά και ξεπλένετε με κρύο νερό.

Βαθμολογήστε το πιάτο σας

Αν δε θέλετε να γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά, ίσως φταίει το ότι δεν τα έχετε «αγαπήσει» ακόμη. Δοκιμάστε τη «στρατηγική» αντιστάθμισης της πικρής γεύσης με γλυκιά, αλμυρή, ή πικάντικη και μην ξεχνάτε να αποφεύγετε το πολύ μαγείρεμα.