Ποιες τροφές θα σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε στις διακοπές

frouta-giaourti-energeia
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Οι διακοπές από τη μία σημαίνουν χαλάρωση, από την άλλη, όμως, είναι απαιτητικές, αφού ακόμη και η παραμονή στη θάλασσα και τον ήλιο μας αφαιρεί ενέργεια. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ξενύχτι, τις περιηγήσεις και πεζοπορίες, τα θαλάσσια σπορ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει κάποιος στις διακοπές του, καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε όλη την ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε μέσα από τη διατροφή.

Ο οργανισμός μας για να αποκτήσει ενέργεια χρειάζεται πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, όπως επίσης βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Με αυτά, κάθε κύτταρο του οργανισμού μας παράγει ενέργεια και χωρίς αυτά αισθανόμαστε εξαντλημένοι.

Πρέπει να θυμάστε, επίσης, ότι η εύκολη λύση του καφέ και της ζάχαρης θα σας δώσει σίγουρα ώθηση, αλλά πρόκειται για προσωρινές πηγές ενέργειας, που δεν βοηθούν μακροπρόθεσμα. Απεναντίας, σας κάνουν να αναζητάτε περισσότερη ζάχαρη και καφεΐνη, αφήνοντάς σας με άσχημη διάθεση και ενδεχομένως με πονοκέφαλο.

Όσο, λοιπόν, απολαμβάνετε τις διακοπές σας, μην ξεχνάτε να βάζετε κι αυτά στο πρόγραμμα μέσα από πηγές όπως άπαχο κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ., δίνοντας έμφαση στις παρακάτω τροφές που θα βοηθήσουν.

Είτε στο smoothie, είτε στο πρωινό, τα μούρα αποτελούν υπερτροφές που χαρίζουν ενέργεια μεταξύ άλλων

Μούρα με γκρανόλα
Έχουν διάφορα είδη και ποικίλλουν από μύρτιλα μέχρι κράνμπερι και από βατόμουρα μέχρι φράουλες. Όλα τους, όμως, περιέχουν φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και αν τα συνδυάσετε με γκρανόλα και γάλα αμυγδάλου, έχετε ένα γεμάτο ενέργεια σνακ για τα καλοκαιρινά πρωινά ή απογεύματά σας. Μπορείτε, επίσης, να τα προσθέσετε στο smoothie και να του χαρίσετε έξτρα χρώμα και γεύση κι εσείς να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια.

Κρέας με λαχανικά
Προτιμήστε κοτόπουλο και συνδυάστε το με λαχανικά, όπως π.χ. πολύχρωμες πιπεριές, ούτως ώστε να λάβετε και πρωτεΐνη από το κρέας, αλλά και αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες από τα λαχανικά. Αν απέχετε από το κρέας, ένα πιάτο λαχανικών με πρωταγωνιστή τα μανιτάρια μπορεί επίσης να κάνει την ίδια δουλειά.

Πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, υδατανθράκων και φυσικά ενέργειας

Ξηροί καρποί
Κάσιους, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα… Όλα περιέχουν καλά λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη που μας ωφελούν, παρέχοντας επαρκή ενέργεια στα κύτταρα του οργανισμού μας, η οποία μας χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε στις καλοκαιρινές δραστηριότητές μας. Έχετε πάντα ένα πρόχειρο σακουλάκι με ξηρούς καρπούς στην τσάντα σας, προκειμένου να έχετε άμεση πρόσβαση σε μια ενεργειακή πηγή, όπου κι αν βρίσκεστε.

Σπόροι
Αποτελούν συχνό συστατικό στο trail mix και πρέπει να ξέρετε ότι σπόροι όπως ο ηλιόσπορος και ο κολοκυθόσπορος μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική λύση όταν χρειάζεστε μια άμεση ώθηση ενέργειας. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για ενέργεια που δεν θα σας εγκαταλείψει εύκολα, ειδικά αν βρίσκεστε κάτω από τη ζέστη.

Προτιμάτε πάντα τον άγριο σολομό στο πιάτο σας

Σολομός
Η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά στο σολομό δίνουν στον οργανισμό αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να συνεχίσει. Επιλέξτε άγριο σολομό, όποτε αυτό είναι δυνατό, ώστε να μην εκτίθεστε σε ανεπιθύμητες τοξίνες, ή επιλέξτε άλλα ψάρια πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος κ.ο.κ. Για το ιδανικό γεύμα, συνδυάστε τα με λαχανικά και απολαύστε τα.