Ιός του δυτικού Νείλου: πώς θα κρατήσετε μακριά τα κουνούπια;

ios-tou-dutikou-neilou-pos-tha-kratisete-makria-ta-kounoupia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Με τον ιό του Δυτικού Νείλου να έχει ήδη κάνει αισθητή την εμφάνισή του στη χώρα μας με ήδη 3 καταγεγραμμένα θύματα, η προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Δείτε, με ποιους φυσικούς τρόπους θα αποφύγετε τους ανεπιθύμητους αυτούς καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Αποφύγετε το χάραμα και το…δειλινό

Όσο και αν ακούγεται περίεργο αρκετά είδη κουνουπιών τσιμπούν περισσότερο είτε όταν είναι πολύ πρωί (το χάραμα) είτε την ώρα που δύει ο ήλιος. Καλό είναι λοιπόν, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να μην κυκλοφορείτε αυτές τις ώρες καθώς αποτελείτε μοναδικό… μεζεδάκι για τα κουνούπια.

Αποφύγετε τα αρωματικά σαμπουάν και τα αρώματα

Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή ή για την ομορφιά μας και διαθέτει άρωμα, φαίνεται πως λειτουργεί σαν «μαγνήτης» για τα κουνούπια. Έτσι, καλό είναι, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, να αποφεύγετε τη χρήση σαμπουάν, σαπουνιών και αφρόλουτρων με άρωμα, έτσι ώστε να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών.

Φάτε σκόρδο

Το σκόρδο δεν κρατά μακριά μόνο τους… βρικόλακες αλλά και τα κουνούπια όπως αναφέρει εδώ και χρόνια ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος αστικός μύθος, που ακόμη βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί με κάποια σχετική έρευνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν πως το έλαιο σκόρδου αν τοποθετηθεί στο δέρμα μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια για μισή περίπου ώρα-αλλά μάλλον η δυσάρεστη μυρωδιά θα απωθήσει τους πάντες γύρω σας…

Κιτρονέλλα

Έρευνα του 2002 αποκάλυψε πως τα απωθητικά προϊόντα (π.χ. κεριά) που περιέχουν κιτρονέλλα κρατούν τα κουνούπια μακριά για περίπου 20 λεπτά. Πρόκειται για μια αρκετά αποτελεσματική λύση καθώς η κιτρονέλλα μπορεί να μυρίζει άσχημα στα κουνούπια αλλά η μυρωδιά της δεν ενοχλεί τους ανθρώπους.

Καλυφθείτε-όσο είναι δυνατόν

Γνωρίζουμε πως στην ουσία πρόκειται για μια σχεδόν ανέφικτη πρόταση, όμως η αλήθεια είναι πως όταν αφήνουμε το δέρμα μας εκτεθειμένο γινόμαστε ευκολότερα στόχος «επίθεσης» κουνουπιών. Βέβαια, με τις υψηλότατες θερμοκρασίες του καλοκαιριού τα μακρυμάνικα μπλουζάκια και τα παντελόνια είναι σχεδόν απαγορευτικά και έτσι αφήνουμε στα κουνούπια ελεύθερο το πεδίο…

Περιορίστε τα στάσιμα νερά

Σαν μαγνήτης λειτουργούν τα στάσιμα νερά για τα κουνούπια. Φροντίστε λοιπόν να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τα στάσιμα νερά στις γλάστρες όταν ποτίζετε, να αλλάζετε καθημερινά το νερό στα κατοικίδιά σας αλλά και να μην αφήνετε ούτε ίχνος νερού σε φουσκωτές πισίνες παιδιών που ενδεχομένως έχετε στη βεράντα.

Ανοίξτε τον ανεμιστήρα

Τα κουνούπια είναι οι χειρότεροι «πιλότοι» του ζωϊκού βασιλείου αναφέρουν οι επιστήμονες. Και έτσι αποφεύγουν να πετούν σε μέρη όπου το ρεύμα του αέρα είναι δυνατό-όπως αυτό που προκαλεί ένας ανεμιστήρας εδάφους ή οροφής. Ανοίξτε λοιπόν τον ανεμιστήρα και ξενοιάστε.

Έλαιο δυόσμου: το αποτελεσματικό

Σύμφωνα με έρευνα του 2001, το έλαιο δυόσμου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών. Ήδη μεγάλες εταιρίες το έχουν συμπεριλάβει στις εντομοαπωθητικές κρέμες που παρασκευάζουν και μάλιστα φαίνεται πως λειτουργεί με επιτυχία. Ωστόσο, το έλαιο δυόσμου μπορεί να απωθεί τα κουνούπια αλλά ελκύει τις γάτες!