Πώς να αντικαταστήσετε το αβγό με λιναρόσπορο στα γλυκά σας

linarosporos-abgo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στους κύκλους των vegan τα «αβγά από λιναρόσπορο» κάνουν θραύση, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από όλους τους υπόλοιπους που ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν την πρόσληψη των ωμέγα-3 στη διατροφή τους ή απλώς θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση αβγών.

Όσοι απέχουν από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα και ψάχνουν τρόπους να τα αντικαταστήσουν στη διατροφή τους με φυτικά υποκατάστατα, πιθανόν να έχουν ακούσει για τα «αβγά από λιναρόσπορο». Πρόκειται πολύ απλά για ένα υποκατάστατο του αβγού που μπορεί να το αντικαταστήσει σε συνταγές για γλυκά ή οπουδήποτε αλλού, και ταυτόχρονα να προσφέρει γενναία δόση ωμέγα-3 και φυτικών ινών στον οργανισμό μας, αφού ο λιναρόσπορος αποτελεί εξαιρετική πηγή του.

Όταν αλέθεται και συνδυάζεται με νερό και λίγο baking powder, τα λιπαρά και η υγρασία στον λιναρόσπορο μπορούν να μιμηθούν το αβγό, κι έτσι να έχουμε μια καλή εναλλακτική, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί, σε μάφιν, σε τηγανίτες, βάφλες, κουλουράκια, κέικ κ.ο.κ.

Τι να κάνετε: Για να αντικαταστήσετε ένα μεγάλο αβγό, αλέστε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και βάλτε την σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύοντας με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε το μείγμα για 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε και θα δείτε ότι έχει πήξει ελαφρώς και δίνει την αίσθηση ενός αραιού ζελέ. Πριν το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας, προσθέστε του και λίγο baking powder και είναι έτοιμο προς χρήση.

Τι να θυμάστε: Ο λιναρόσπορος μπορεί να χαλάσει εύκολα αν δεν αποθηκευτεί σωστά, γι’ αυτό βάλτε τον σε αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο. Αυτό θα προστατέψει τα λιπαρά του.