Γιατί πρέπει να τρώμε φρέσκα σύκα

suka
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε χρόνο στο τέλος καλοκαιριού, να το απολαύσουμε για λίγο φρέσκο, πριν ξαναγυρίσουμε στην αποξηραμένη του μορφή. Οι λόγοι; Πολλοί!

Από τα αγαπημένα φρούτα που σημαίνουν το τέλος του καλοκαιριού, τα σύκα έχουν εκτός από γλυκιά, υπέροχη γεύση, πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Ιδού μερικά:

Συμβάλλουν στη βελτίωση της σιλουέτας
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.

Δρουν κατά της δυσκοιλιότητας
Είναι γνωστή η δράση τους ως ήπια καθαρτικά, αποτελώντας μια φυσική βοήθεια σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση. Συν του ότι μας απαλλάσσουν από το φούσκωμα της δυσκοιλιότητας και βελτιώνουν και πάλι τη σιλουέτα μας.

Κάνουν καλό στα οστά
Η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών μας, ενώ το κάλιο που μας παρέχουν εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού
Έρευνα σε 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία έχει δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα, όπως σύκα, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μειώνει τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών.

Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.