Προσοχή στις απομιμήσεις της μόδας

fake-1
ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Τσάντες με ονοματεπώνυμο, ρολόγια που κάτι μας θυμίζουν, παπούτσια και μπλούζες με λογότυπα που κραυγάζουν. Πώς καταλαβαίνουμε τι είναι αυθεντικό στη μόδα και τι δεν περνάει στο τεστ αναγνώρισης; της Σάντυς Τσαντάκη

Πριν προλάβουν να βγουν στην πασαρέλα, ή να εκτεθούν στη βιτρίνα, κοπιάρονται με μανία. Κι όμως το στιλ δεν αντιγράφεται. Mοιάζει με επιδημία. Tσάντες από καμβά σε όλα τα μεγέθη και τα χρώματα,  κόπιες ιστορικών οίκων, μας κλείνουν το μάτι με ξεχαρβαλωμένο φερμουάρ και φτηνιάρικα γράμματα στη θέση του λογότυπου. Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

Tα …κροκοδειλάκια είναι έτοιμα να φύγουν από τη θέση τους αφού δεν είναι ραμμένα και από μέσα. Οι ετικέτες έχουν λάθη και γυαλίζουν παραπάνω από ότι θα έπρεπε. 

Στον κόσμο της μόδας, η αντιγραφή δεν αποτελεί ύψιστη μορφή κολακείας, καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες ξοδεύουν σήμερα μεγαλύτερα κονδύλια για την προστασία των προϊόντων τους και το κυνήγι των κλεφτών από ότι για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. 

Και καλά αν περπατάς στον δρόμο ή ταξιδεύεις και πετύχεις ξαφνικά απομιμήσεις στο δρόμο,  ξέρεις ότι πρόκειται για απομίμηση και ισχύει η φράση «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Γιατί η ποιότητα θα έχει σίγουρα τεράστια διαφορά ανάμεσα στο αυθεντικό και το ιμιτασιόν.

Με το Ίντερνετ τι γίνεται; Εκεί που είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις ένα μονόγραμμα από την φωτογραφία. Aκόμη κι αν προσπαθήσουν να μας κοροϊδέψουν, λέγοντας πως πρόκειται για vintage κομμάτια, θα πρέπει να αναζητήσουμε κάρτα που αποδεικνύει τη γνησιότητα του προϊόντος. Για τσάντες, καλλυντικά, αρώματα, γυαλιά, αγνώστου προελεύσεως.

Όσο περισσότερα αντίγραφα βγάλει το μηχάνημα, τόσο πιο δυσδιάκριτα και κακοτυπωμένα γίνονται αυτομάτως τα γράμματα. Αναβάτες και φρουτάκια, χάνουν μάτια, μπαστούνια, κοτσάνια, στη διάρκεια της ...πλαστογραφίας. Στα ρολόγια προσέξτε τους λατινικούς  αριθμούς, το βάρος, τη στεφάνη, τους λεπτοδείκτες. Στα γυαλιά, δώστε έμφαση στους βραχίονες, στους φακούς, ακόμη και στο βάρος. Τα μάτια μας δεν μας ξεγελάνε ποτέ.   

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ

www.sandytsantaki.com