Συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα από την ειδικό

laxanika-mageirema-kouzina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε για να φτιάχνουμε φαγητό, όχι μόνο νόστιμο, αλλά ασφαλές και υγιεινό.

Ελαφριά μαγειρεμένα λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι να μην τα υπερμαγειρεύουμε έτσι ώστε να διατηρούν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ιδανικά χρησιμοποιείστε το νερό από βρασμένα λαχανικά για σούπες και για ζωμούς.

Τσιγάρισμα με νερό. Το τσιγάρισμα των τροφίμων είναι μία πολύ επιβλαβής διαδικασία. Με το κάψιμο του λαδιού τα ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) μεταρέπονται σε κορεσμένα (κακά λιπαρά), αλλά και το κάψιμο των τροφίμων μειώνει μέρος των βιταμινών τους. Καλύτερα να τσιγαρίζετε σε νερό και το ελαιόλαδο να προστίθεται στο τέλος. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

Μαρινάρετε τα κρέατα. Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, δημιουργούνται διαφόρων ειδών ουσίες όπως ετεροκυκλικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και Ν-νιτρωδοαμίνες, που έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινογένεσης. Το μαρινάρισμα του κρέατος πριν το ψήσιμο στα κάρβουνα μειώνει κατά 80% την παρουσία αυτών των ουσιών.

Λάδι ωμό στο τέλος. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα υλικά μας είναι να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στο τέλος. Έτσι αφενός δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου αφετέρου η γεύση του ελαιόλαδου θα είναι πιο έντονη χρησιμοποιώντας λιγότερο λάδι.

Χρησιμοποιήστε άφοβα μυρωδικά και μπαχαρικά. Μυρωδικά και μπαχαρικά μπορούν να απογειώσουν το πιάτο σας και παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Χρησιμοποιείτε σε ελεύθερες ποσότητες.

Προτιμήστε γιαούρτι. Αντικαταστήστε τις λιπαρές σος από μαγιονέζα στις σαλάτες σας με γιαούρτι. Ένα καλό tip είναι να ανακατέψουμε μία κουταλιά μαγιονέζα μέσα σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Έτσι η σος θα πάρει τη γεύση της μαγιονέζας χωρίς τα λιπαρά της.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr