5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τους πόνους στην πλάτη

5-tropoi-gia-na-apallageite-apo-tous-ponous-stin-plati-tropoi-gia-na-apallageite-apo-tous-ponous-stin-plati

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν 8 στα 10 άτομα υποφέρουν από πόνο στην πλάτη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ειδικότερα δε οι γυναίκες, οι οποίες κουβαλούν τεράστιες τσάντες και διανύουν και περίοδο εγκυμοσύνης, έρχονται αντιμέτωπες συχνά με προβλήματα στην πλάτη.

Οι βασικοί λόγοι, που ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει από έντονα προβλήματα στην πλάτη είναι η καθιστική ζωή και η αδράνεια. Η σωστή στάση του σώματος σήμερα επιβάλλεται, ειδικά από τη στιγμή που ο σύγχρονος άνθρωπος αφιερώνει καθημερινά αναρίθμητες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Πώς όμως μπορούμε να προστατευτούμε ή και να θεραπευτούμε από τους πόνους στης πλάτης; Το click@Life σας προτείνει 5 γρήγορους και εύκολους τρόπους που διώχνουν τον πόνο μια για πάντα.

Μου περνάτε το μπρόκολο παρακαλώ…

Ως γνωστό το ασβέστιο είναι το «κλειδί» για υγιή και γερά οστά. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός είναι και η βιταμίνη Κ.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, η συγκεκριμένη βιταμίνη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο, στο σπανάκι και σε άλλα λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα, στην ουσία βοηθά το ασβέστιο να «εισχωρήσει» στα οστά ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά. Όσο πιο δυνατά είναι τα οστά τόσο πιο δυνατό είναι ολόκληρο το σώμα άρα μειώνονται αισθητά και οι πιθανότητες τραυματισμού και πόνου της πλάτης.

Μειώστε το… φορτίο σας

Αν η τσάντα σας ή ο χαρτοφύλακας σας ζυγίζει περισσότερο από το 10% του συνολικούς σας βάρους τότε παραείναι «φουσκωμένο» για να το κουβαλάτε. Και επιπλέον πρέπει να το σηκώνετε και με τον σωστό τρόπο.

Η καλύτερη περίπτωση για να μη τραυματίσετε την πλάτη σας είναι να χρησιμοποιήσετε μία τσάντα τύπου ταχυδρόμου, που «μοιράζει» το βάρος και δεν επιβαρύνεται έτσι η μία μόνο πλευρά σας.

Επιπλέον πρέπει να αλλάζετε ώμο κάθε 20 λεπτά. Ιδανική περίπτωση είναι βέβαια να... μειώσετε το βάρος που κουβαλάτε.

Κοιμηθείτε σωστά

Ένα σκληρό στρώμα ίσως δεν είναι ιδανικό για το δικό σας σώμα. Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό «Spine» αποκάλυψε ότι άνθρωποι που άρχισαν να κοιμούνται σε πιο μαλακά στρώματα ανέφεραν ότι είχαν λιγότερα προβλήματα στην πλάτη τους από εκείνους που είχαν επιλέξει πιο σκληρά στρώματα.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζουν και τα μαξιλάρια. Κανονικά πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η σπονδυλική σας στήλη. Πως θα το ορίσετε αυτό; Αν κοιμάστε ανάσκελα, το πηγούνι σας δεν θα πρέπει να ακουμπά το στήθος σας ενώ σε περίπτωση που κοιμάστε στα πλάγια το πηγούνι σας δεν θα πρέπει να κάνει καμπύλη πάνω από τον ώμο σας. Αν πάλι κοιμάστε μπρούμυτα προσέξτε ώστε το μαξιλάρι να μην είναι σε τέτοιο ύψος ώστε να πιέζεται ο αυχένας σας.

Γυμνάστε τους κοιλιακούς σας

Οι γυμνασμένοι κοιλιακοί είναι αυτοί ακριβώς που θα σας προστατεύσουν από τον πόνο της πλάτης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώνετε χρόνο σε ειδικές ασκήσεις για την ενίσχυσή τους, τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα, τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και κρατήστε την πλάτη σας επίπεδη. Τραβήξτε τα πόδια προς το στήθος σας ενώ η λεκάνη σας σηκώνεται ελάχιστα από το πάτωμα. Κάντε 2-3 σετ των 12 επαναλήψεων 2-3 φορές τη βδομάδα και δεν θα αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας.

Έχετε ορθή στάση σώματος

Το να κάθεστε σε ένα γραφείο για 8 ή και περισσότερες ώρες καθημερινά όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά είναι ο νούμερο ένα «εχθρός» της πλάτης σας. Καθίστε έτσι ώστε να ακουμπάτε στην πλάτη της καρέκλας και παράλληλα και τα δύο πόδια σας να πατούν στο πάτωμα. Προσπαθήστε να κρατάτε τον κορμό σας σε ορθή στάση χωρίς να «καμπουριάζετε» μπροστά, γεγονός που επιβαρύνει τον αυχένα και ολόκληρη την πλάτη σας.