Δέκα έξυπνα κόλπα που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη (και πιο νόστιμη) στην κουζίνα

lemonia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τα μικρά «μυστικά» στη μαγειρική και στην κουζίνα είναι πάντα χρήσιμα, μας διευκολύνουν και μπορεί να δώσουν απίστευτα αποτελέσματα στο φαγητό, αλλά και γενικότερα.

Χρησιμοποιήστε σπάτουλα για να ζουλήξετε τα λεμόνια
Χρειάζεστε λίγο χυμό λεμονιού για το φαγητό σας και δεν έχετε στίφτη; Κόψτε το λεμόνι στη μέση, πιάστε το μισό με μια σπάτουλα και πιέστε το. Θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας.

Μπαγιατέψτε το ψωμί σας γρήγορα για κρουτόν
Αν θέλετε να φτιάξετε κρουτόν ή κιμά ή κάτι που χρειάζεται μπαγιάτικο ψωμί, αλλά δεν έχετε, μπορείτε να μεταμορφώσετε γρήγορα το φρέσκο, βάζοντάς το στο φούρνο, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να χάσει την υγρασία του. Αν και πρέπει να ξέρετε ότι το καλύτερο είναι πάντα το φυσικά μπαγιάτικο ψωμί, αν δεν θέλετε να απορροφήσει άλλες γεύσεις και μυρωδιές.

Ξεφλουδίστε το σκόρδο με τη βοήθεια ενός δοχείου
Αν δεν θέλετε τα χέρια σας να μυρίζουν σκόρδο για τις επόμενες ώρες, μπορείτε να βάλετε το σκόρδο που θέλετε να ξεφλουδίσετε σε ένα δοχείο και να το κουνήσετε μέχρι να ξεφλουδιστεί.

Φτιάξτε εύκολες γαρνιτούρες με το peeler
Τα peeler λαχανικών είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, όχι μόνο γιατί μας βοηθούν να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα, αλλά γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε γαρνιτούρες με τις φλούδες τους. Μπορείτε να κόψετε με το peeler φλούδες λαχανικών και φρούτων και να τις χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε πιατέλες με τυρί, σε συνδυασμό με σοκολάτα, στα κοκτέιλ και να δώσετε γκουρμέ διάσταση στην παρουσίασή σας.

Βάλτε τις μπανάνες σε ροδέλες στην κατάψυξη
Αυτό θα το κάνετε όχι για να τις φάτε, αλλά για να φτιάξετε απόθεμα, ώστε να το αξιοποιήσετε σε smoothies, κέικ μπανάνας κ.ο.κ. Ο καλύτερος τρόπος να τις καταψύξετε είναι να τις κόψετε σε ροδέλες του ενός εκατοστού και να τις βάλετε σε λαδόκολλα στην κατάψυξη.

Καθαρίστε τις συσκευές άλεσης με ρύζι
Αν θέλετε να καθαρίσετε τη συσκευή που αλέθετε τον καφέ ή τα μπαχαρικά σας, βάλτε της λίγο ρύζι και χτυπήστε το. Θα καταφέρει να παγιδέψει μπαχαρικά και αρώματα και έτσι να πετύχετε το σκοπό σας.

Προσθέστε αλάτι στα γλυκά
Για να αναδείξετε τις γεύσεις των επιδορπίων σας, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω αλάτι απ’ ό,τι πιστεύετε, ειδικά στα σοκολατένια. Δοκιμάστε να τους πασπαλίσετε και λίγο αλάτι από πάνω για καλύτερα αποτελέσματα.

Προστατέψτε την καστανή ζάχαρη
Θα έχετε παρατηρήσει ότι φυλάσσοντας την καστανή ζάχαρη σε δοχεία, εκτίθεται σε υγρασία, κάτι που δυσκολεύει τη διάλυσή της, όταν επιχειρήσετε να τη χρησιμοποιήσετε. Για να προλάβετε τη δημιουργία σβόλων, προσθέστε λίγη φλούδα πορτοκαλιού στο δοχείο πριν το σφραγίσετε.

Αρωματίστε το λάδι σας
Προσθέστε στο λάδι σας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου και 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι σε ένα μικρό μπουκάλι. Αν προτιμάτε δυόσμο ή βασιλικό, γεμίστε μισό φλιτζάνι με φρέσκα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, τα οποία προηγουμένως θα έχετε πλύνει και στεγνώσει σωστά, και προσθέστε τα σε ένα μικρό μπουκάλι λάδι. Αντίστοιχα, 2-3 κουταλιές της σούπας θυμάρι στο λάδι σας θα του χαρίσουν έξτρα γεύση, όταν το περιχύσετε στη σαλάτα σας, στο κρέας, στη φέτα κ.ο.κ.

Αξιοποιήστε τα αποφάγια
Σας περίσσεψε χοιρινό ή κοτόπουλο από το προηγούμενο βράδυ; Κόψτε το σε μπουκίτσες, αναμείξτε το με λαχανικά και φτιάξτε μια υπέροχη γέμιση για το σάντουιτς που θα πάρετε στη δουλειά, γεμάτη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.