Αυτά είναι τα σημάδια ότι ακολουθείτε μια κακή δίαιτα

diaita-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτοί που χάνουν βάρος και καταφέρνουν να το διατηρήσουν είναι συνήθως αυτοί που έκαναν μια γενικότερη στροφή στη ζωή τους.

Ίσως ακούγεται συχνά, αλλά δεν αρκεί να τρώμε για ένα διάστημα λιγότερο. Χρειάζεται ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως έλεγχος μερίδων, μείωση ανθυγιεινών φαγητών και αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές, αναγνώριση των περιβαλλοντικών και συναισθηματικών προκλήσεων που οδηγούν σε υπερφαγία κ.ο.κ. Πολλές δίαιτες, αν όχι οι περισσότερες, δεν οδηγούν σε τέτοιες αλλαγές στην καθημερινότητα, καθώς για τους περισσότερους είναι δύσκολο να τις διατηρήσουν μακροπρόθεσμα, ειδικά μετά την επίτευξη του στόχου.

Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε περίοδο που θέλετε να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού ή γενικότερα να κάνετε μια νέα αρχή μιας και το φθινόπωρο είναι εποχή αλλαγών, δείτε πώς μπορεί μια δίαιτα να σας οδηγήσει στην αποτυχία και αποφύγετέ τη, σύμφωνα με την ειδικό, Δέσποινα Μαρσέλου.

Απέχει πολύ από την τωρινή σας διατροφή
Εκτός κι αν η τωρινή σας διατροφή αποτελείται από junk food, οπότε θα πρέπει σίγουρα να την αλλάξετε ριζικά, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ριζικές αλλαγές μπορεί να δράσουν αποτρεπτικά. Αν π.χ. ξέρετε ότι διαθέτετε λίγο χρόνο τις καθημερινές για μαγείρεμα, μην ξεκινήσετε δίαιτες που απαιτούν πολύ χρόνο στο μαγείρεμα, γιατί θα τα παρατήσετε. Αν απολαμβάνετε τα γαλακτοκομικά, μην στραφείτε απότομα προς μια vegan διατροφή. Βρείτε κάτι που είναι συμβατό με το διατροφικό σας lifestyle, ώστε να χρειαστεί να προσαρμοστείτε, χωρίς μεγάλες και απότομες αλλαγές.

Αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφών
Σίγουρα υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, όπως π.χ. οι τηγανητές πατάτες, και να τις βάζετε σπάνια στη διατροφή σας. Οι δίαιτες, όμως, που απαγορεύουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες, όπως π.χ. τους υδατάνθρακες, συνήθως δεν είναι επιτυχημένες μακροπρόθεσμα. Οι υδατάνθρακες, για παράδειγμα, είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας, μεταξύ άλλων, γι’ αυτό δεν πρέπει να βγουν εντελώς από μια διατροφή. Αν η αποφυγή τους αποτελέσει τον κύριο λόγο για τον οποίο χάνετε βάρος, χωρίς να μειώνετε μερίδες και θερμίδες, θα ξαναπάρετε βάρος σύντομα κι εύκολα, την επόμενη φορά που θα φάτε λίγο ψωμί ή ένα γλυκό.

Σας αφήνει πεινασμένους και με κακή διάθεση
Σίγουρα η προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι δύσκολη. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι βασανιστική κι αν έχετε συχνά το αίσθημα της πείνας, τότε μάλλον δεν καταναλώνετε πολλές θερμίδες και φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, οι οποίες προκαλούν κορεσμό. Αν είστε κακόκεφοι, ίσως να μην λαμβάνετε αρκετούς υδατάνθρακες ή να αισθάνεστε στέρηση, γι’ αυτό και η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει και μικρές απολαύσεις, όπως π.χ. ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας. Όσο περισσότερο χαλάει η διάθεσή σας, τόσο πιο εύκολο είναι να υποκύψετε σε συναισθηματικό φαγητό αργότερα, σε μια κακή μέρα στη δουλειά ή έπειτα από έναν τσακωμό.

Δεν ξεκινάτε να χάνετε βάρος σύντομα
Η ψυχολογία και το αποτέλεσμα είναι κάτι που αποτελεί σημαντικό κίνητρο σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν κάνετε την προσπάθειά σας και η ζυγαριά δεν ανταποκρίνεται ή τα ρούχα σας συνεχίζουν να μην σας είναι πιο άνετα έπειτα από μερικές ημέρες, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε και να σταματήσετε την προσπάθεια. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, οι γυναίκες που χάνουν λίγο βάρος γρήγορα, καταλήγουν να έχουν μεγάλη απώλεια βάρους συνολικά και μεγαλύτερη επιτυχία στη διατήρηση του βάρους τους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε δίαιτες-εξπρές, αλλά να βεβαιωθείτε ότι η δίαιτα που ακολουθείτε «δουλεύει» σε εσάς. Ακόμη και η απώλεια υγρών στην αρχή μπορεί να σας εμψυχώσει.

Το διατροφικό πλάνο είναι πολύ βολικό
Αν κάθε γεύμα που καταναλώνετε έρχεται σε συσκευασία, τότε οι πιθανότητες είναι ότι θα δυσκολευτείτε να ανταπεξέλθετε σε διατροφικές προκλήσεις, όπως η πρόσκληση σε ένα δείπνο ή ένα ταξίδι διακοπών όπου θα πρέπει να τρώτε έξω. Κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα έτοιμα γεύματα, μαθαίνουν πόση είναι ησωστή μερίδα κι έπειτα τα ετοιμάζουν μόνοι τους, ενώ άλλοι δεν μπορούν. Αυτό, εκτός των άλλων, μειώνει και τις θερμίδες που «καίμε» καθημερινά από μικροδραστηριότητες, όπως π.χ. το μαγείρεμα. Κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, από διάφορες τέτοιου είδους δραστηριότητες συνολικά μέσα στην ημέρα μπορεί να «κάψουμε» πάνω από 300 θερμίδες.

Δεν σας παρέχει οφέλη στην υγεία
Αν χρειάζεται να χάσετε αρκετό βάρος, οι πιθανότητες είναι ότι πρέπει να βελτιώσετε πολλά πράγματα στη διατροφή και την υγεία σας. Πιθανότατα, πρέπει να μειώσετε πόντους στη μέση σας, τη χοληστερίνη, το σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση, συμπτώματα χρόνιου πόνου κ.ά. Αν η δίαιτα που ακολουθείτε, σας βοηθά να χάσετε βάρος, αλλά δεν βελτιώνει τίποτα από τα παραπάνω μέσα στους πρώτους 2 μήνες, τότε μάλλον δεν αποτελεί υγιεινή στροφή στη διατροφή σας. Η ολική άλεση, τα φρούτα, τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και θα πρέπει να αντικαθιστούν τις πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που κάνατε μέχρι τώρα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page: https://www.facebook.com/getactive.gr