'Οταν η νοσταλγία κυριεύει την Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη

ny-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κι ενώ εμείς ασχολούμαστε με μαύρες κηλίδες και δεν βλέπουμε φως από πουθενά, οι πρωταγωνιστές της μόδας στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν καλοκαιρινή μόδα για το 2018 με νοσταλγία, αισιοδοξία και αγάπη. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Έρχεται μια στιγμή που σταματάς να ασχολείσαι με τάσεις, θέλεις μόνο να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις με το μυαλό σου, να σταματήσεις τον χρόνο, να διακτινιστείς κάπου μακριά.

Αυτό ακριβώς πρέπει να είχαν στο μυαλό τους και οι σχεδιαστές στον πλανήτη όταν σχεδίασαν τις συλλογές τους για το επόμενο καλοκαίρι. Και αντί να σκεφτόμαστε αν θα φορέσουμε φλούο ολόσωμα ή μπικίνι και λαμέ φορέματα με σκίσιμο, θέλουμε να μάθουμε από πού ξεκινάνε όλα. 

Γιατί η μόδα είναι ένα παραμύθι με αρχή, μέση και τέλος. Και αυτή τη φορά όλο και περισσότεροι δημιουργοί θέλησαν να πουν ξανά και ξανά πως πηγή έμπνευσής τους αποτέλεσε η Νέα Υόρκη, η γενέτειρά τους, ο τόπος που τους ανέδειξε, η πόλη που τους εμπνέει μέσα από όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Η Νέα Υόρκη με την λάμψη τής δεκαετίας του '70. Η δημοκρατική τέχνη από τη δεκαετία του '80. Και φυσικά ό,τι συμβαίνει σήμερα, κάθε λεπτό, μέρα-νύχτα, ό,τι συμβαίνει και στοιχειώνει τα όνειρά μας σαν μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε.

Οι σχεδιαστές, μετά την εκλογή του Donald Trump, ξεσπούν στην πασαρέλα με χρώματα, για να αντισταθούν, όπως λένε, όπως έκαναν αντίστοιχα στην εποχή του Νixon και του Reagan. Η Diane von Furstenberg, για παράδειγμα, ξαναθυμάται τον εαυτό της στο Studio 54, νοσταλγώντας μια περίοδο που μπορούσες να εκφραστείς ελεύθερα. 

Ο Keith Haring και τα χαρακτηριστικά του μοτίβα ζωντάνεψαν στη συλλογή του οίκου Coach, την ίδια στιγμή που οι παγιέτες έπαιξαν παντού, από την κολεξιόν του Marc Jacobs μέχρι εκείνη του Μichael Kors. Παγιέτες και νοσταλγία, παγιέτες και ψυχεδέλεια από τη δεκατία του '60, αισιοδοξία και μόδα. Αργεί το καλοκαίρι του 2018;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com