Όταν ο οίκος Gucci επανασυστήνεται

gucci-18-3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δεν είναι εύκολο να διατηρείς έναν ιστορικό οίκο ζωντανό. Ο Tom Ford φρόντισε να νεκραναστήσει τον Gucci. Και τώρα, χρόνια μετά, και ύστερα από τόσες αλλαγές στο …τιμόνι, το λογότυπο παίζει παντού. της Σάντυς Τσαντάκη

Δεν έχει και τόση σημασία τελικά ποιοί κάθησαν στην πρώτη σειρά στην πρόσφατη επίδειξη του οίκου Gucci.  Ή μήπως έχει; H αλήθεια είναι ότι πάντα έχει. Για το αντίκτυπο που θα έχει η παρουσίαση των ρούχων μετά το φινάλε.

Για τη συλλογή λοιπόν του ερχόμενου καλοκαιριού, που παρουσιάστηκε όπως κάθε έξι μήνες στο Μιλάνο, το κλασικό λογότυπο του ιταλικού οίκου που έχει κοπιαριστεί όσο λίγα, ο Alessandro Michele, στον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Και να κάνει τη διαφορά. Για να τον αποθεώσουν οι σταρ, οι μπλόγκερ, οι δημοσιογράφοι μόδας, οι εκδότες περιοδικών, που βρέθηκαν στην πρώτη σειρά της επίδειξης.

Με μαξιμαλιστική διάθεση, έντονη διάθεση υπερβολής, εκκεντρικές εμφανίσεις που θέλουμε να υιοθετήσουμε κιόλας. Φανταστείτε το μοντέλο χτενισμένο σε στιλ Farah Fawcett, με φούστα που αγκαλιάζει τα γόνατα και ένα σκονισμένο ροζ χρώμα με το επαναλαμβανόμενο λογότυπο του οίκου να αποτυπώνεται στο ύφασμα και να ψιθυρίζει την επωνυμία που μας στοιχειώνει ακόμη.

Και μετά ήρθε η παραφωνία, γιατί η ιστορία της μόδας οφείλει να έχει αρχή, μέση, τέλος, πλοκή. Θα φορούσατε μάξι, φλόραλ φόρεμα με κόκκινο, σπορ, άνορακ με λογότυπο μπροστά; Είναι κι αυτή μια άποψη. 

Τα μοντέλα παρήλασαν στη συνέχεια σαν κινούμενες διαφημίσεις του οίκου, με μακρυμάνικες μπλούζες με υπερμεγέθες λογότυπο, πελώρια κολιέ με GG, γυαλιά ηλίου, τσάντες που χωράνε τα πάντα και φωνάζουν Gucci, όπως και ολόσωμες φόρμες, δανεικές από τη δεκαετία του 70, με υφασμάτινη ζώνη στην ίδια ακριβώς απόχρωση, με το σήμα κατατεθέν στην κόρπη της ζώνης. Το παραλήρημα ενός οίκου που ξέρει πως ζούμε στην εποχή της επιδειξιομανίας, όπως και στη δεκαετία του 80. Θα αργήσει άραγε να τελειώσει για να ξαναπεράσουμε σε κάτι πιο ήσυχο και διακριτικό; 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ

www.sandytsantaki.com