Τι γίνεται όταν πέντε σούπερ μοντέλα επιστρέφουν στην πασαρέλα;

versace-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

H Donatella Versace ξέρει να στήνει επιδείξεις. Με απόηχο. Και έκλεισε την Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου με τα πέντε απόλυτα τοπ μοντέλα της δεκαετίας του 90 να μας θυμίζουν πώς πρέπει να μοιάζει ένα μοντέλο. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η εικόνα από μόνη της δημιουργεί συνειρμούς. Πέντε υπέροχες κοπέλες που εξελίστηκαν σε γυναίκες, επιχειρηματίες, μαμάδες, τραγουδίστριες, σχεδιάστριες, μούσες, Πρώτες Κυρίες, φόρεσαν ασύμεμτρα, διάφανα, μάξι, λαμέ, σέξι φορέματα με την υπογραφή Atelier Versace και παρέδωσαν μαθήματα διαχρονικής ομορφιάς.

Ποιές είναι αυτές; Γυναίκες που γνωρίζουμε με τα μικρά τους ονόματα: Cindy, Naomi, Claudia, Helena, Carla… Στήθηκαν στην πασαρέλα και στον φακό με χέρια στη μέση, πόδια σε ψηλοτάκουνες γόβες, μαλλιά τέλεια χτενισμένα και πάγωσαν τον χρόνο. Και τα φλας.

Σα να μην πέρασε μια μέρα. Τι θα φορεθεί το καλοκαίρι του 2018; Ποιος νοιάζεται; Όλοι θέλουν να δουν πώς μοιάζουν σήμερα η Carla Bruni, η Cindy Crawford, η Νaomi Campbell, η Helena Christensen, η Claudia Schiffer…

Η απάντηση είναι «Καλύτερες από ποτέ». Δεν ξέρουμε, ούτε θα μάθουμε γιατί δεν ήταν και η Linda (Evangelista) και η Christy (Turlington) στο dream team αλλά αυτά και πάλι είναι λεπτομέρειες.

Και η ουσία; Η νοσταλγία για την εποχή των σούπερ μοντέλων. Αληθινών γυναικών που ξεχώρισαν για τις τέλειες αναλογίες τους και τις αντίστοιχες απαιτήσεις τους σε μια δεκαετία που ό,τι άγγιζαν, ό,τι ζητούσαν γινόταν χρυσός.

Και μπορεί να βλέπουν τώρα τις κόρες τους να παρελαύνουν με τις φίλες τους στην πασαρέλα αλλά τίποτα δεν μπορεί να αναπαραστήσει το περπάτημα της γαζέλας Naomi. Την ελιά και το χαμόγελο της Cindy. Την αριστοκρατική ομορφιά της Carla. Την ομοιότητα με την Βrigitte της Claudia. Το εύθραυστο βλέμμα της Helena.

Φανταστείτε γυναίκες που γνωρίσαμε στα 20 τους χρόνια και σήμερα είναι 47, 49, 51, μικρότερες μεγαλύτερες, πάντα λαμπερές και φροντισμένες αλλά όχι επιτηδευμένα ρετουσαρισμένες, σαν κλώνοι μιας άλλης εποχής ή εικόνας. Γυναίκες, αληθινές γυναίκες. Γιατί η ηλικία δεν μεταφράζεται σε στιλ, ούτε υπαγορεύει τι σημαίνει μόδα και ομορφιά. Μήπως η μόδα αρχίζει να σκηνοθετεί και μια νέα οπτική στην ομορφιά που δεν κρύβει εμμονές μόνο με την πρώτη νιότη; Γιατί όταν βλέπεις μαμά και κόρη να μοιράζονται την ίδια πασαρέλα καταλαβαίνεις ότι τα ρούχα που λανσάρονται απευθύνονται σε όλες μας. Μαμάδες ή κόρες. Μοντέλα ή μη. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com