Όταν το σουβενίρ γίνεται ανάμνηση

anamnesia-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η πρώτη φορά που είδα το Ftou Skorda, χαμογέλασα. Ήταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος που ανακάλυψα το σύγχρονο ελληνικό ντιζάιν σε μοντέρνο περιτύλιγμα. Για να ξαναβρώ το Αnamnesia στη Μύκονο, στη Ζάκυνθο και την Πέμπτη το απόγευμα, στα εγκαίνια του ολοκαίνουργιου καταστήματος, στην Πλάκα για αιώνιους τουρίστες. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Σε μια εποχή που ο ελληνικός τουρισμός ανθίζει, πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που αντιστεκόμαστε στους εύκολους συνειρμούς, στο τσολιαδάκι και το greek tzatziki, για μία επαναδιατύπωση του ελληνικού ντιζάιν.

Στο Anamnesia συνυπάρχουν όλα: χιούμορ και χρώμα, παρελθόν και παρόν, κιτς αναφορές και μυρωδιές. Μπορεί κανείς να αποκτήσει από σουπλά για το τραπέζι με κρεμμύδια και ντομάτες, για να φτιάξει τη δική του χωριάτικη σαλάτα, μέχρι μαξιλάρια υφασμάτινα μωσαϊκά. 

Δώρα από την Ελλάδα. Rebranding Greece. Από την Πλάκα (Αδριανού 99) μέχρι το αεροδρόμιο, την Μύκονο και τη Ζάκυνθο, τα γαϊδουράκια φορούν χρώματα, οι γοργόνες γίνονται ποδιές για την κουζίνα, οι αναμνήσεις ξεσπούν στη θάλασσα, ανάμεσα σε βοτσαλωτά, το ξυστό, την Ακρόπολη, το σουβλάκι. 

I am Gorgona, We are Varkoules, Ι am Choriatiki… Το σύγχρονο ελληνικό ντιζάιν ταξιδεύει με μαξιλάρια, κούπες, μαγνήτες, τσάντες, κάρτες, πετσέτες, κασετίνες, παντού… Αναμνήσεις Ελλάδας. Ftou Skorda. Ftou γενικά. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com