Πόσο ετοιμοπόλεμη είναι η μόδα του χειμώνα;

moda-militaire2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Kι εκεί που τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο, η μόδα ακολουθεί, με τους σχεδιαστές μόδας να μας παροτρύνουν να ντυθούμε στα χακί και να φορέσουμε πολυχρηστικά ρούχα. Ήρθε η ώρα να καταταγούμε κι εμείς; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι σχεδιαστές κάθε σεζόν, εμπνέονται με διαφορετικό τόπο από το χακί, την απόχρωση της παραλλαγής, την λούφα και την παραλλαγή, το Βιετνάμ, τον A' Παγκόσμιο, τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ιράκ, την αβεβαιότητα του τότε και του τώρα… 

Και τώρα που οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν γίνει φθινοπωρινές και τα πιο δυνατά κομμάτια της νέας σεζόν βρίσκουν τη θέση τους πρώτα στα ράφια και μετά στις ντουλάπες μας, μην ξαφνιαστείτε όταν διαπιστώσετε πως η επικρατέστερη ίσως διάθεση, είναι η στρατιωτική.

Αλλο αν τα περιοδικά προτιμούν να την βαφτίζουν πιο ποιητικά... Με τίτλους όπως «New Utility» ή «Utility Chic» και «Military Chic». Διαλέγετε και παίρνετε, όχι ότι το σενάριο αλλάζει και πολύ. Ξεχάστε τα πολυχρηστικά παντελόνια και τα ασορτί γιλέκο κομμάντο. Αυτά είναι στολές για παιχνίδια ριάλιτι στην άκρη της γης ή στην καλύτερη περίπτωση μάχη με paintball για ενήλικες.

Αν αλλάζει κάτι τώρα, είναι η φόρμα και η εκτέλεση. Στο νέο-μιλιτέρ τα κορίτσια φορούν ουδέτερες αποχρώσεις, από μπεζ μέχρι λαδί, ακόμη και εμπριμέ μοτίβα, τίποτα έντονο, τίποτα κραυγαλέο. Αν βλέπατε τα μοντέλα σε παράταξη, θα νομίζατε ότι αυτός είναι ο στρατός της μόδας. Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσουν πολύ οι στολές με τα πρακτικά κομμάτια και τις μιλιτέρ αναφορές. 

Μας ενδιαφέρει η σύγχρονη καριερίστα που θέλει να τα έχει όλα στην ζωή της, χωρίς να φαίνεται ότι πολεμάει, αν και έχει όλα τα εφόδια. Αναζητάμε μια πιο ροκ διάσταση της τάσης με δυναμισμό και σιγουριά, λιτές, αιθέριες φόρμες, μαζί με τα ...πολεμοφόδια της μόδας. Αρβύλες και ψηλοτάκουνα. Το συγκεκριμένο στιλ ρούχων είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική στο τζιν. 

Καμία σχέση με το στιλ μιλιτέρ της δεκαετίας του 90. Τότε το μήνυμα ήταν βρώμικος ρεαλισμός. Σήμερα η μόδα υπηρετεί τον μινιμαλισμό και την απόλυτη χρηστικότητα. Με θηλυκά ρούχα μάχης, στο γραφείο, στο ταξίδι, στη βραδινή έξοδο. Οι τσέπες στα σακάκι είναι τόσο μεγάλες που χωράνε ακόμη και ...φλασκί. Ή μια παλέτα ομορφιάς. Για καμουφλάζ.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com