Πότε το μακιγιάζ μας είναι υπερβολικό;

makigiaz
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Όταν τα πρότυπα της ομορφιάς γίνονται και πιο ψεύτικα, με ψεύτικες βλεφαρίδες, φουσκωμένα χείλη, τέλεια μήλα, τότε εμείς θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε πότε ο μαξιμαλισμός αποτέλεσε συνώνυμο της διαχρονικής ομορφιάς. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η επιστροφή του έντονου μακιγιάζ αποκαλύπτει ανασφάλεια, αμηχανία, μονοτονία. Οι άνδρες μπορεί να μην το είχαν προσέξει και τόσο, ειδικά αν έχουν συνηθίσει να βλέπουν γυναίκες που μακιγιάρονται σα να πρόκειται να βγουν στη σκηνή ή στην τηλεόραση. Αλλά για τις υπόλοιπες κυρίες του πλανήτη, το μέικαπ είναι μια καθημερινή διαδικασία, που «χτίζεται» με βασικά εργαλεία, μια υγρή ή ματ βάση, ρουζ, μάσκαρα, μολύβι, λιπ-γκλος ή κραγιόν για τις πιο τολμηρές.

Τώρα, όμως, ο φεμινισμός θεωρείται απολύτως ντεμοντέ. Τα πρόσωπά μας λειτουργούν σαν λευκός καμβάς που βάφεται και γίνεται αγνώριστος. Και μπορεί η μεταμόρφωση να γίνει με ένα κατακόκκινο κραγιόν, με σκιές στα χρώματα του ουράνιου τόξου ή με ψεύτικες βλεφαρίδες, ακόμη και extensions. Και αν νομίζαμε ότι όλες αυτές τις υπερβολές τις βλέπαμε μέχρι σήμερα αποκλειστικά σχεδόν στις επιδείξεις-υπερπαραγωγές, με τις σταρ του κόκκινου χαλιού και τα μέλη της οικογένειας Kardashian να μας στοιχειώνει, θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και να αρχίσουμε να κάνουμε προσωπικά μαθήματα μακιγιάζ μπροστά στον καθρέφτη, διαγράφοντας όλα όσα είχαμε μάθει στο παρελθόν και νομίζαμε ότι μας πηγαίνoυν.

Το ζητούμενο είναι λοιπόν να προκαλέσουμε τους γύρω μας, με την καλή πάντα έννοια, να τολμήσουμε χρυσαφένιες αποχρώσεις στα βλέφαρα, μόνο φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα τις υποστηρίξουμε κιόλας. Αλλιώς θα δοκιμάσουμε να αποκτήσουμε ακόμη πιο καλοσχηματισμένα χείλη. Γιατί, ναι, ο ναρκισισμός είναι ξανά της μόδας. Υπάρχει μάλλον σήμερα η ανάγκη επιβεβαίωσης, η ανάγκη μιας μάσκας, η ανάγκη να πει μια γυναίκα πρώτα στον εαυτό της και μετά σε όλους τους άλλους, ότι νιώθει καλά.

Γιατί το μακιγιάζ, η ομορφιά, η φροντίδα του προσώπου, έχουν διαφορετικές, για την ακρίβεια, πολύ λιγότερες απαιτήσεις από ό,τι η μόδα. Και μπορεί να μη θέλετε να φορέσετε βλεφαρίδες με διαμαντάκια παρά μόνο στις Απόκριες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα χάνατε κάτι αν το δοκιμάζατε. 

Τα πλεονεκτήματα; Τα είδη μακιγιάζ κοστίζουν λιγότερο από ένα ζευγάρι παπούτσια. Μας φτιάχνουν τη διάθεση με λίγες μόνο κινήσεις. Δεν χρειάζεται να είμαστε ανορεξικές για να τολμήσουμε ένα κόκκινο κραγιόν. Ετοιμαστείτε λοιπόν για πράσινα βερνίκια νυχιών στο χρώμα της μέντας. Πορτοκαλί κραγιόν σε απόχρωση κανέλας. Είναι η στιγμή της αυτοσυγκέντρωσης. Μέχρι να αλλοιθωρίσουμε… 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com