Ποιος φοβάται τον Antonio Lopez;

oscar-de-la-renta
ΤΡΙΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Mπορεί να μην τον γνωρίζετε με το όνομα του αλλά σίγουρα έχετε δει την δουλειά του. Ο εικονογράφος της μόδας που έφερε επανάσταση πίσω από τη βιτρίνα, Antonio Lopez, πρωταγωνιστεί τώρα και σε ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να αναζητήσουμε. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, «Antonio Lopez 1970: Sex, fashion and disco», δεν αφήνει πολλά περιθώρια να αγνοήσουμε το περιεχόμενό του. Για να μάθουμε τι κρύβεται μπροστά και πίσω από τη βιομηχανία μόδας, με κάθε λεπτομέρεια.

Ποιος είναι όμως ο Antonio Lopez; Ένας από τους καλύτερους φίλους του Karl Lagerfeld, όπως και της Jessica Lange, της Grace Jones, της Jerry Hall, αν και αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά.

Εικονογράφος που ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, για να εργαστεί για το Women’s Wear Daily. Και πώς εξελίσσεται η ιστορία; Ο Αntonio Lopez, που γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, άρχισε να συνεργάζεται με τους New York Times, τη Vogue, το Harper’s Bazaar, παρουσιάζοντας μια νέα ματιά στη μόδα, την εικονογράφηση της μόδας, αλλιώς, μια πιο επιθετική και σύγχρονη αναπαράσταση του στυλ.

Χάρη στον ίδιο, άλλαξε η αισθητική, ξαναγεννήθηκε η ιλουστρασιόν οπτική της βιτρίνας, για να γίνει Technicolor, σε έναν κόσμο που όλοι ήθελαν να γνωρίσουν τα κορίτσια του Antonio, με επαναλαμβανόμενες εικόνες στην pro-selfie εποχή. Και σε τι μεταφράζεται αυτό; 

Σε μια πιο σκοτεινή αντανάκλαση και απεικόνιση της μόδας, στην οποία, οι μέρες και οι νύχτες ξεκινούσαν αργά. Πολύ αργά. Ειδικά αν ακουγόταν ντίσκο μουσική δυνατά και μπορούσε κανείς και να χορέψει. Μέχρι τελικής πτώσης. 

Ο Lopez πέθανε το 1987, στα 44 του χρόνια, από Aids, ύστερα από ένα δυναμικό πέρασμα από τον κόσμο της μόδας, με τον Andy Warhol να γυρίζει ταινία για τον ίδιο, τον Karl Lagerfeld να τον φιλοξενεί μαζί με τα κορίτσια του σπίτι του, έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη που μετέφερε την ενέργεια που είχε στην προσωπική του ζωή, φλερτάροντας με γυναίκες και άνδρες, χρώματα και εμμονές, μουσική και χορό, φως και σκοτάδι, έχοντας μια μαγική επίδραση σε σούπερ σταρ που συνάντησε στη σύντομη ζωή του. Κι αυτό είναι (πάντα) κάτι που βγαίνει και προς τα έξω… 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com