Εκατό φωτογραφίες αποδεικνύουν πως η Μarilyn Monroe υπήρξε η απόλυτη ιέρεια του στιλ

marilyn-monroe
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο φωτογράφος Joshua Greene και ο πατέρας του, Milton Greene, ήρθαν τόσο κοντά στην Marilyn όσο λίγοι. Υπάρχει λόγος; Της Σάντυς Τσαντάκη.

H Marilyn στο κρεβάτι, τυλιγμένη με λευκό σεντόνι, με κόκκινο κραγιόν. 1953. Με κόκκινο πουλόβερ σαν φόρεμα, χαμόγελο και γυμνά πόδια. 1955. Με φόρεμα μπαλαρίνας με τουτού και κόκκινο βερνίκι στα πόδια. 1954. Με νεγκλιζέ με μαύρη δαντέλα και νωχελικό βλέμμα. 1953. 

Αλλά μεγαλύτερο ακόμη ενδιαφέρον έχει η ασπρόμαυρη Marilyn, πανέμορφη και πάλι, σχεδόν άβαφη ή τελείως άβαφη, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, στη διάρκεια του πρωινού. Αγκαλιά με δύο σκυλάκια, πάνω σε κόκκινα μαξιλάρια, με πλατινέ, σγουρά μαλλιά. Η λήψη του φωτογράφου με την Marilyn να ποζάρει γυμνή με μαύρη ζακέτα, και λίγο πριν ή λίγο μετά, με λευκό μπουρνούζι, με κλειστά μάτια, πελώριες βλεφαρίδες και βραδινό, μαύρο ρούχο. 

Αυτή δεν είναι η ναζιάρα Marilyn Monroe που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον κινηματογράφο ή στα λευκώματα. Ίσως γιατί βλέπουμε τον φωτογράφο που εμπιστευόταν η ίδια για να αφεθεί και να είναι ο εαυτός της. 

Ήταν μόλις 11 χρονών ο Joshua Greene, όταν ο πατέρας του Milton Greene, στενός φίλος και φωτογράφος της Marilyn (αλλά και του Frank Sinatra και της Elizabeth Taylor), του εμπιστεύτηκε λήψεις της απόλυτης ιέρειας του στυλ. 

Κι όταν έφυγε ο πατέρας του από τη ζωή, ο Joshua Greene αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην φροντίδα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, του θησαυρού που άφησε ο Milton Greene πίσω του. Για να επιλέξει 100 φωτογραφίες που δεν έχουν ξαναδημοσιευτεί ποτέ, για το λεύκωμα The Essential Marilyn Monroe.

H παλιότερη φωτογραφία χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 1953 για να ξεκινήσει μια σχέση ζωής αφού μαζί ξεκίνησαν ακόμη εταιρία παραγωγής, για να σταματήσουν τη συνεργασία τους το 1957 όταν η Μarilyn Monroe παντρεύτηκε τον Αrthur Miller. «Το μάτι του πατέρα μου έτρεχε με 100 μίλια την ώρα», λέει σήμερα ο Joshua Greene, «προκειμένου να είναι σίγουρος ότι η Marilyn ήταν στα καλύτερα της. Δεν θα άφηνε ποτέ κάποιος να δει μια κακή της φωτογραφία».

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com