Τα καρύδια μας βοηθούν να αντισταθούμε στους (διατροφικούς) πειρασμούς

karudia
ΤΡΙΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, ξέρει καλά ότι οι πειρασμοί είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε ότι έχουμε ένα σύμμαχο στην αντίστασή μας: τα καρύδια.

Τα καρύδια είναι γνωστά για τα ωμέγα-3 τους που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα μαλλιά και το δέρμα, αλλά φαίνεται ότι έχουν κι άλλο όφελος, ειδικά σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal Diabetes, Obesity and Metabolism, αν τρώμε μερικά καρύδια, μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας μακριά από τον πειρασμό να καταναλώσει κάτι ανθυγιεινό.

Στο πλαίσιο της μελέτης σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δίνονταν στους συμμετέχοντες smoothies είτε που περιλάμβαναν 48 γραμμάρια καρύδια (τη συνιστώμενη ημερήσια δόση) είτε είχαν παρόμοια γεύση, αλλά δεν περιείχαν καρύδια. Στην επόμενη συνεδρία, όσοι είχαν καταναλώσει το smoothie με τα καρύδια έπαιρναν το άλλο και αντίστροφα.

Έπειτα από 5 ημέρες, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, την ώρα που κοιτούσαν φωτογραφίες λαχταριστών φαγητών, όπως μπέργκερ, γλυκά κ.ο.κ., υγιεινών, όπως λαχανικά, αλλά και ουδέτερων φωτογραφιών. Αυτό που φάνηκε από τη μαγνητική ήταν ότι όσοι είχαν καταναλώσει τα smoothies με τα καρύδια, όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα λαχταριστά φαγητά, παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και την αυθόρμητη διάθεση, σε σχέση με αυτούς που είχαν καταναλώσει το άλλο smoothie.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών επηρεάζει αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου που λέγεται νήσος (Insula) και εμπλέκεται με τον νοητικό έλεγχο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη προσοχή στις επιλογές τους και διαλέγουν πιο υγιεινές τροφές, αντί για τις ανθυγιεινές αλλά πιο νόστιμες. Οι περισσότεροι, μάλιστα, ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερη πείνα μετά το smoothie με τα καρύδια, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Βάλτε, λοιπόν, τα καρύδια στη διατροφή σας, τόσο για τα ωμέγα-3 τους, όσο και για τη βοήθειά τους ενάντια στον πειρασμό και προσέξτε να μην το παρακάνετε, γιατί τα καλά τους λιπαρά κρύβουν και θερμίδες.