Η νέα τάση του ντιζάιν θέλει το σπίτι μας «χειροποίητο»

wabi-sabi-deco
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Όταν δεν προλαβαίνεις να δεις τους φίλους σου και παραπονιέσαι πως δεν σου φτάνουν οι ώρες της ημέρας, τότε η νέα τάση «wabi-sabi» έρχεται μάλλον για να αλλάξει τη ζωή μας. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η ζωή είναι παράξενη, είναι απρόσμενη, και δεν πειράζει αν μοιάζει κάπως έτσι και το σπίτι που μένουμε. Η νέα τάση λοιπόν στο ντιζάιν, που δεν ξέρουμε πόσο θα αγαπήσουν οι διακοσμητές ή οι πεθερές, έρχεται για να διώξει τις ενοχές και να μας γλιτώσει από την τελειομανία μας. 

Φανταστείτε λοιπόν μια συλλογή από αταίριαστες πορσελάνες, ένα απίστευτα κιτς σαλόνι, ένα σπίτι που μοιάζει σα να έχει αποκλειστικά αντικείμενα που φτιάχτηκαν στο χέρι. Μπορεί και στο πόδι. Και μπορεί και να είναι έτσι…Αλλά εμείς δεν είπαμε ότι μας αρέσουν οι καινούργιες τάσεις;

Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να μας κακοχαρακτηρίσει, εμείς θα πούμε ότι τα σπίτια δεν είναι φτιαγμένα για να είναι τέλεια, όπως κανείς μας δεν είναι τέλειος, επιτέλους ήρθε η στιγμή να χαλαρώσουμε και να ξαπλώσουμε στον καναπέ που δεν έχει την αισθητική που βλέπει κανείς στις σελίδες των περιοδικών.

Θα το αντέξουμε; Κι αν η κουζίνα έχει δίχρωμα ντουλάπια, ή το μπάνιο είναι τρελά κακόγουστο, δεν πειράζει. Θα το ξεπεράσουμε. Η ονομασία wabi-sabi είναι δανεική από τη γιαπωνέζικη γλώσσα και έχει να κάνει με οτιδήποτε δεν είναι τέλειο. 

Και μπορούμε να αγκαλιάσουμε οτιδήποτε είναι χειροποίητο, δεν θυμίζει προϊόν μαζικής κατανάλωσης, είναι μοναδικό, γι'αυτό και φέρει ψεγάδια. Wabi-sabi, ή σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, διακόσμηση χέρι-χέρι. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com