7 συμβουλές υγείας και διατροφής που μας κάνουν νέους

7-sumboules-ugeias-kai-diatrofis-pou-mas-kanoun-neous-sumboules-ugeias-kai-diatrofis-pou-mas-kanoun-neous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα υγείας και διατροφής, για να ζούμε καλύτερα και περισσότερο.

Νιώστε νεότεροι και με περισσότερη ενέργεια, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές υγείας. Από το να τρώτε περισσότερα λαχανικά, μέχρι το να περπατάτε πιο συχνά, αυτές οι συμβουλές υγείας και διατροφής, αποτελούν εύκολους τρόπους για να ζούμε καλύτερα και περισσότερο.

Βάλτε τα λαχανικά στη ζωή σας

Μια μελέτη του 2006 στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες λαχανικών καθημερινά, ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είχαν τη νοητική συγκέντρωση ατόμων, πέντε χρόνια μικρότερών τους. Φάτε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα για μεσημεριανό και σοταρισμένο σπανάκι στο δείπνο.

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μας να είναι πιο όμορφο και υγιές. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες και το δέρμα 177 ατόμων, διαπίστωσαν ότι εκείνα που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, είχαν λιγότερες ρυτίδες, ενώ εκείνα που έτρωγαν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες.

Βρήκαν ότι η πλούσια σε αντιοξειδωτικά δίαιτα, μπορεί να αναστέλλει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες (μέρος της προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου), η οποία επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Πάντως τα αποτελέσματα είναι σε πρώτο στάδιο και δε μπορούν να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα. Όπως και να’ χει, το να τρώμε λαχανικά και υγιή λίπη, είναι σημαντικό.

Περπατήστε

Είναι αλήθεια: 30 λεπτά καρδιοαναπνευστικής άσκησης την ημέρα, μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας. Αν η ιδέα του να τρέχετε μισή ώρα δε σας ενθουσιάζει, υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως η αεροβική ή το σκοινάκι, αρκεί να αυξάνει το ρυθμό των παλμών σας και να της αναπνοής σας. Αποτελεσματικό μπορεί να είναι ακόμη και το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, η βόλτα του σκύλου με τα πόδια ή ένας γρήγορος περίπατος στο μεσημεριανό διάλειμμα.

Αντικαταστήστε με υγιή έλαια, το βούτυρο

Διαλέξτε έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο canola ή το καρυδέλαιο, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή για την καρδιά ακόρεστα λίπη, σε αντίθεση με το βούτυρο, το οποίο είναι φορτωμένο με κορεσμένο λίπος, το οποίο βλάπτει την υγεία. Αλλά να έχετε κατά νου ότι, αν και τα ακόρεστα λιπαρά είναι καλύτερα για την καρδιά σας, εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να μην επιβαρύνουν τη σιλουέτα σας.

Προσλάβετε φυτικές ίνες τρώγοντας φρούτα

Φροντίστε να τρώτε ποικιλία φρούτων, ώστε να προσλαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας τα παρακάτω super φρούτα, που προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές φυτικές ίνες: αχλάδια, σμέουρα και μήλα.

Βάλτε το μωβ... χρώμα στο πιάτο σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, όπως βατόμουρα, δαμάσκηνα, μοβ λάχανο, μαύρες σταφίδες, μελιτζάνες και μοβ σταφύλια, έχουν μειωμένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλή HDL χοληστερόλη (η «καλή» χοληστερόλη). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ανθοκυανίνες, οι ενώσεις που δίνουν το μωβ χρώμα στα τρόφιμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία.

Σνακ με αμύγδαλα

Μια μελέτη του 2006 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, έδειξε ότι μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 24), παρέχει σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών -ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή- ίση με μισό φλιτζάνι μπρόκολο ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. (Σημείωση:.. 1 ουγκιά = περίπου 24 αμύγδαλα).