Ο FDA δεν αποδέχεται ότι η σόγια προστατεύει την καρδιά

sogia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ πρότεινε να ανακληθεί το δικαίωμα εταιριών να ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη σόγιας προστατεύει την καρδιά, επιτρέποντας πιο προσεκτικούς ισχυρισμούς υγείας.

Αν και μέχρι σήμερα, ο FDA δεν έχει ανακαλέσει ποτέ ισχυρισμό υγείας, πλέον αλλάζει τα δεδομένα, αφού ζητά να μην αναφέρουν οι εταιρίες ότι η σόγια προστατεύει την καρδιά. Ο λόγος είναι ότι οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από τότε που εξουσιοδότησε τον ισχυρισμό για την πρωτεΐνη σόγιας το 1999 δεν παρουσιάζουν συνεπή αποτελέσματα.

Η εξέταση αυτών, οδήγησε τον Οργανισμό στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ πρωτεΐνης σόγιας και καρδιακών παθήσεων δεν συναντά τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ένας ισχυρισμός υγείας, εξουσιοδοτημένος από τον FDA.

O FDA, μάλιστα, αναφέρει ότι αν οριστικοποιηθεί η πρότασή του, θα τεθεί υπό συζήτηση να επιτρέπει τη χρήση ενός πιστοποιημένου ισχυρισμού, ο οποίος απαιτεί χαμηλότερα επιστημονικά στάνταρ, σε σχέση με έναν εξουσιοδοτημένο ισχυρισμό.

Η κίνηση αυτή έρχεται μια δεκαετία αργότερα, από τότε που ο FDA ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεκτιμήσει τις επιστημονικές αποδείξεις για συγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  

Η American Heart Association, μάλιστα, συνηγορούσε εδώ και καιρό υπέρ αυτής της πρότασης, έχοντας μάλιστα δηλώσει το 2008 ότι τα άμεσα καρδιαγγειακά οφέλη της πρωτεΐνης σόγιας ή των συμπληρωμάτων ισοφλαβόνης είναι ελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση.