Σας δίνουμε έξι λόγους να μην πετάτε τη φλούδα της μπανάνας

mpanana
ΤΡΙΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κι όμως, το κομμάτι της μπανάνας που σας μοιάζει άχρηστο, έχει πολλές χρήσεις στη διατροφή και την υγεία, ενώ είναι και… πρακτικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Πιθανόν να μην είχατε σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσετε να δαγκώσετε τη φλούδα της μπανάνας πριν την πετάξετε στα σκουπίδια και δεν σας αδικεί κανείς. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως, το κομμάτι αυτό της μπανάνας χρησιμοποιείται κανονικά στη μαγειρική και στο σπίτι κι όσο κι αν σας μοιάζει άχρηστο, έχει στην πραγματικότητα θρεπτική αξία.

Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β6 και Β12, όπως επίσης μαγνήσιο και κάλιο, κάνοντας καλό στα οστά, στην αρτηριακή πίεση και την καρδιά, αλλά και στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Συν τοις άλλοις, περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, χαρίζοντάς μας ενέργεια, αλλά και αίσθημα κορεσμού που δεν μας αφήνει να πεινάσουμε σύντομα και άρα μας βοηθά να κρατήσουμε… χαρακτήρα –και σιλουέτα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ετοιμαστείτε να πετάξετε τη φλούδα της μπανάνας σας, ξανασκεφτείτε το. Πλύνετέ τη (όσο πιο ώριμη και λεπτή, τόσο πιο νόστιμη) και βράστε τη για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει πιο απαλή υφή. Έπειτα μπορείτε να την καταναλώσετε σε smoothies ή ακόμη και σκέτη, στη σαλάτα σας.

Αν, όμως, δεν σας δελεάζει αυτή η ιδέα, δείτε πώς αλλιώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε.

Στο κρέας, για να γίνει πιο τρυφερό
Την επόμενη φορά που θα ψήσετε στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, βάλτε μαζί στο τηγάνι και μια φλούδα μπανάνας, τοποθετώντας το κοτόπουλο επάνω της. Ο ρόλος της θα είναι να προστατέψει το κρέας από το να «στεγνώσει» κι έτσι το κοτόπουλό σας θα παραμείνει τρυφερό και ζουμερό.

Στα παπούτσια, τα γυαλίζουν
Οι μπανάνες είναι διάσημες για το κάλιό τους, το οποίο βοηθά στην ισορροπία του οργανισμού, της αρτηριακής πίεσης και της καρδιάς. Το ίδιο αυτό μέταλλο, όμως, αποτελεί συστατικό κλειδί και στα γυαλιστικά παπουτσιών, γι’ αυτό άλλωστε και η φλούδα μπανάνας μπορεί να βοηθήσει. Αφαιρέστε πρώτα έξτρα ίνες κι έπειτα χρησιμοποιήστε το εσωτερικό της φλούδας για να τρίψετε τα παπούτσια σας. Έπειτα σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα και τα παπούτσια σας θα δείχνουν ολοκαίνουργια, χωρίς χημικά.

Στον κήπο, για πολλούς λόγους
Η χρήση της μπανανόφλουδας στον κήπο είναι πολλαπλή κι αν έχετε κήπο, πιθανόν να το έχετε διαπιστώσει. Αν την κόψετε και τη θάψετε στα φυτά σας, θα τους χαρίσει θρεπτικά συστατικά, ενώ αν τη θάψετε 2-3 εκατοστά από το έδαφος, θα διώξει κάποια ενοχλητικά παρασιτικά έντομα.

Στα φυτά σας, για να τα καθαρίσουν
Όπως κάθε διακοσμητικό σπιτιού, έτσι και τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να συγκεντρώσουν στρώσεις σκόνης και να μην δείχνουν τόσο ελκυστικά. Δοκιμάστε να γλιστρίσετε απαλά πάνω στα φύλλα τους τη φλούδα της μπανάνας, ώστε να συγκεντρώσει τη σκόνη και τα φυτά σας να δείχνουν πιο υγιή. Σε αντίθεση με το να τα ψεκάσετε με νερό, η φλούδα της μπανάνας θα αφαιρέσει τη σκόνη, αντί να την σκορπίσει τριγύρω.

Σε τσίμπημα εντόμου, για τον πόνο
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Association of Thailand έδειξε ότι η φλούδα μπανάνας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν τη χρησιμοποιήσετε, πιέζοντάς την πάνω σε τσίμπημα εντόμου, σε εξάνθημα ή κάψιμο, μπορεί να σας χαρίσει ανακούφιση. Δοκιμάστε το!