Bιτρίνες με θέα στο Παρίσι

bitrina4
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Aν έχεις δει έστω και μια έκθεση στο Grand Palais στο Παρίσι, δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς κάθε φορά που μαθαίνεις για την επόμενη. Ένας μαγικός κόσμος της μόδας και της τέχνης ανοίγεται σε μια εποχή που δοκιμάζεται με κάθε τρόπο. Και τώρα, σειρά έχει ο οίκος Hermes για να αφηγηθεί τη δική του ιστορία. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Πρόκειται για έναν ιστορικό οίκο που μας έχει συνηθίσει σε πρωτότυπες αφηγήσεις, καμπάνιες που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής σε κίνηση, βιτρίνες με θέα στα μουσεία. Στους οίκους Hermes ανά τον κόσμο, αλλά και στον οίκο Hermes, στην οδό Βουκουρεστίου, στο Σύνταγμα, έχουμε δει συχνά καλλιτέχνες που προτείνουν installations σε...συσκευασία βιτρίνας.

Και τώρα; Ο γαλλικός οίκος αποφάσισε να στήσει μια έκθεση αποκλειστικά για τις βιτρίνες. Ή πώς νιώθεις όταν χαζεύεις μια βιτρίνα, ονειρεύεσαι, ζεις το παραμύθι, χωρίς απαραίτητα να μπαίνεις μέσα στο κατάστημα και να αγοράζεις κάτι… Από μια σέλα μέχρι μια τσάντα με δέρμα κροκόδειλου, Birkin ή Kelly. 

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Grand Palais στο Παρίσι, με ελεύθερη είσοδο, γεννήθηκε για να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, να δούμε με κάθε λεπτομέρεια, από κοντά, οχτώ βιτρίνες που φέρουν την οπτική της Τυνήσιας. Leila Menchari, που συνήθιζε να στήνει τις μυθικές βιτρίνες στην μπουτίκ Hermes στη Faubourg Saint-Honore στο Παρίσι από το 1978 μέχρι το 2013.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Hermes Takes Flight: The Worlds of Leila Menchari», είναι απόλυτα περιγραφικός και το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο αφού ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που αποκαλύπτονται οι πιο εντυπωσιακές βιτρίνες της χρονιάς στα πολυκαταστήματα διεθνώς, με παραμύθια, υπερπαραγωγές, καρουζέλ, μηχανοκίνητες κούκλες, φαντασιώσεις πίσω από το τζάμι, με χρυσόσκονη και μαγικά ραβδιά.

Αν δει κανείς τις βιτρίνες που σχεδίαζε η Leila Menchari, θα συνειδητοποιήσει πως είναι από εκείνες τις στιγμές που η μόδα έρχεται τόσο κοντά με την τέχνη, χωρίς ίχνος εμπορικού χαρακτήρα. Και ειδικά για την έκθεση στο Palais Royal κάθε βιτρίνα θυμίζει σκηνή θεάτρου, ανοιχτή, χωρίς το τζάμι, για να μην υπάρχει απόσταση με τον θεατή. 

Φανταστείτε στο ίδιο παραμύθι, σε παραλλαγές, ένα γλυπτό άλογο με ασημένιες και καφέ δερμάτινες βαλίτσες, ένας Πήγασος μέσα σε μια υδρόγειο, ένα ταξίδι στην Ινδία με ένα μαρμάρινο συντριβάνι, μια κεντημένη σέλα στη βιτρίνα που είναι εμπνευσμένη από την Ινδονησία, φαντασία, περισσότερη φαντασία.

Η Leila Menchari έχει την τιμητική της φέτος με την έκθεση κι ένα βιβλίο, με εικόνες από 137 συνολικά βιτρίνες, και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα εγκαίνια της πρωτότυπης διαδρομής. Τι είπε; «Πρέπει να αποπλανείς τον περαστικό. Τα πράγματα που είναι καλοφτιαγμένα αποκλείεται να σε αφήσουν αδιάφορο».

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com