Θέλετε να δείτε την πιο εντυπωσιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο;

bibliothiki-stin-kina3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Είναι η απόλυτη βιβλιοθήκη, βρίσκεται στην Κίνα και νομίζεις ότι θα διαβάζεις και θα διακτινίζεσαι στο διάστημα ή σε όποιο σημείο του πλανήτη επιθυμείς. Είναι «τρελοί» αυτοί οι Κινέζοι…Της Σάντυς Τσαντάκη.

Είτε σου αρέσει, είτε όχι, αυτό που βλέπεις αποτελεί επίτευγμα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας. Καμία σχέση με την παραδοσιακή βιβλιοθήκη με τα ξύλινα ράφια και τους τόμους σε κοινή θέα. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο, το MVRDV. Εκείνο που δεσπόζει όταν βλέπει κανείς την πρόσοψη του φουτουριστικού κτιρίου είναι ένα…μάτι.

Η βιβλιοθήκη που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο λέγεται Tianjn Binhai και αποτελεί μια νέα πρόταση για τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος ανά τον κόσμο. Φανταστείτε έναν χώρο στον οποίο κυριαρχεί το λευκό, με τους ενδιαφερόμενους να νομίζουν ότι βρίσκονται σε κάποιον καθεδρικό ναό, την ίδια στιγμή που, αναζητώντας τίτλους βιβλίων, περπατούν και προσπερνούν διαφορετικά ράφια που θυμίζουν το κύμα της θάλασσας.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, σχεδόν κινηματογραφικό, με την ιδέα να ξεκινάει από τη διάθεση να εξελιχτεί η περιοχή σε πολιτιστικό σημείο συνάντησης, με τους επισκέπτες να μπορούν να συνδυάσουν τη βόλτα τους στο πάρκο που βρίσκεται κοντά με μια βόλτα στη βιβλιοθήκη, για πνευματική τροφή. Πόσο στοίχισε η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη; Κανείς δεν ξέρει και μάλλον κανείς δεν θα μάθει. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com