Το μυστικό της νεότητας βρίσκεται στη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί;

sokolata-kokkino-krasi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μια χημική ένωση που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των κυττάρων, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Μπράιτον έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για τη γήρανση και βρήκαν έναν τρόπο ανανέωσης των ανενεργών γερασμένων κυττάρων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα κύτταρα να φαίνονται και να συμπεριφέρονται σαν να ήταν νεότερα.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν ενώσεις που ονομάζονται ανάλογα ρεσβερατρόλης, οι οποίες απαντούνται φυσικά στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτικα, σε καλλιέργεια κυττάρων.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ είχε διαπιστώσει ότι μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται παράγοντες συγκόλλησης σταματά να λειτουργεί σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή των αναλόγων ρεσβερατρόλης στα κύτταρα προκάλεσε επανενεργοποίηση των παραγόντων συγκόλλησης.

Μέσα σε ώρες από την εφαρμογή της θεραπείας, τα γερασμένα κύτταρα είχαν αρχίσει να διαιρούνται εκ νέου και είχαν μεγαλύτερα τελομερή, τα οποία είναι τα «καπάκια» των χρωμοσωμάτων που μικραίνουν καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που βοηθούν τα άτομα να γερνούν καλύτερα και χωρίς σημαντικά εκφυλιστικά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι άνθρωποι καθώς γερνούν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι οι ιστοί μας συσσωρεύουν γερασμένα κύτταρα που είναι μεν ζωντανά, αλλά δεν αναπτύσσονται ή δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

Οι παράγοντες συγκόλλησης διασφαλίζουν τη λειτουργία των γονιδίων όπως πρέπει, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά ή και καθόλου, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του περιβάλλοντός τους. Τα γερασμένα κύτταρα έχουν επίσης λιγότερους παράγοντες συγκόλλησης, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και επικεφαλής της έρευνας, Lorna Harries, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε οι άνθρωποι να ζουν με υγεία για όλη τους τη ζωή. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η χρήση χημικών ουσιών για την επαναλειτουργία μιας σημαντικής ομάδας γονιδίων που απενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να προσφέρει ένα μέσο για την αναζωογόνηση των γερασμένων κυττάρων».

Η Lorna Harries εξήγησε ότι η έρευνα αποδεικνύει πως τα κύτταρα μπορούν να «θεραπευτούν» ώστε να ανακτήσουν κάποια χαρακτηριστικά της πρώτης τους νιότης.

Πηγή: iatrikanews