Μπορεί η άσκηση να μας αρρωστήσει;

gumnastiki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Και όμως, σχεδόν οι μισοί αθλητές αντιμετωπίζουν κάποια μορφή γαστρεντερικής δυσφορίας ενώ αθλούνται. Αν και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των περιπτώσεων, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κοιλιακό πόνο και διάρροια.

Το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η ροή του αίματος μειώνεται κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, όπως αποκάλυψε μελέτη του Τμήματος Αθλητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό όχι μόνο επηρεάζει την απόδοση ενός αθλητή, αλλά και την ανάκαμψή του μετά την προπόνηση.

Το πότε τρώτε πριν από την προπόνησή σας, παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο άνετα αισθάνεστε ενώ ασκείστε, έτσι υπάρχει σαφώς ένας απλός τρόπος, για να αποφύγετε παρόμοιες ενοχλήσεις.

Μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, εξέτασε τα αποτελέσματα που είχε η κατανάλωση τροφής στη ναυτία που προκαλείτε από την άσκηση, το 2001. Διαπίστωσε ότι τόσο οι ασκήσεις υψηλής, όσο και χαμηλής έντασης προκάλεσαν γαστρεντερική ενόχληση σε διαφορετικούς βαθμούς, όταν οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν αμέσως μετά το φαγητό.

«Δυστυχώς, αυτός ο τύπος δυσφορίας είναι συνηθισμένος», εξήγησε ο personal trainer Richard Tidmarsh. «Όμως δεν συμβαίνει, επειδή οι άνθρωποι ασκούνται ιδιαίτερα σκληρά, οφείλεται σε κακή προετοιμασία». Το κλειδί είναι να υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ του όποιου γεύματος και της προπόνησης, όπως εξήγησε.

«Εάν τρώτε το πρωινό σας 30 λεπτά πριν από μια έντονη προπόνηση, είναι πολύ πιθανόν να το… ξαναδείτε σύντομα», υπογράμμισε.

Παρά το γεγονός ότι πιέζει τον εαυτό του πέρα από τα όρια στις δικές του προπονήσεις, ο Tidmarsh είπε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άρρωστος μετά την άσκηση, χάρη στον σωστό σχεδιασμό γευμάτων, την καλή ενυδάτωση και τον αρκετό ύπνο.

«Για να αποφύγετε αυτήν την ενόχληση, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η προπόνηση δεν ξεκινά τη στιγμή που περνάτε την πόρτα του γυμναστηρίου, αλλά τρεις με τέσσερις ώρες προτού φτάσετε εκεί», είπε.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι πιο συνηθισμένο να βιώσουν γαστρεντερική ενόχληση εξαιτίας του γεγονότος ότι το τρέξιμο ταρακουνά τα όργανα του σώματος και μεταβάλλει την έκκριση των εντερικών ορμονών.

Πηγή: iatrikanews