Γιατί δεν θα υπάρξει άλλος Azzedine Alaia

en-adaptive-image6
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Όσοι ασχολούνται με τη μόδα, ένιωσαν σα να έχασαν έναν φίλο κι ας μην τον γνώρισαν ποτέ. Ο Azzedine Alaia, ο μικροκαμωμένος γίγαντας της μόδας, έφυγε από τη ζωή αθόρυβα, στα 82 του χρόνια. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Από το Σάββατο που άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση του θανάτου του Azzedine Alaia, ή Αλαϊά, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι φανς και οι αληθινοί του φίλοι, η αγάπη, ο θαυμασμός, η θλίψη, το κενό, ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα.

Ο Τυνήσιος σχεδιαστής μόδας που άγγιξε το μαγικό του ραβδί, και χωρίς συμπεριφορά ντίβας και εκκεντρικές εμφανίσεις, ντυμένος πάντα στα μαύρα, δημιούργησε έργα τέχνης που φοριούνται, σμιλεύουν το σώμα, ανήκουν στο μουσείο, σήμερα, αύριο, τότε και τώρα.

Δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν, ούτε στον εαυτό του. Είπε ψέματα για την ηλικία του για να σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών, να βρεθεί στο Παρίσι το 1957, να εργαστεί για τον Christian Dior, τον Guy Laroche, τον Thierry Mugler. Στη δεκαετία του '70 είχε δικό του ατελιέ.

Ο άνθρωπος που κατόρθωσε να τιθασεύσει την πληθωρική Naomi Campbell και όλα τα κακομαθημένα μοντέλα της εποχής, από την Linda μέχρι την Claudia, ο δημιουργός που σκηνοθετούσε συλλογές για το Παρίσι και τον υπόλοιπο κόσμο, με φορέματα για γυναικεία σώματα-γλυπτά, και αξεσουάρ που θα θέλαμε να φοράμε για να νιώθουμε διαφορετικά, σίγουρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αυτό μας έμαθε ο Azzedine Alaia. Ο πιο ανεξάρτητος σχεδιαστής της γενιάς του, ο πλέον ανένταχτος, χωρίς να είναι αντιδραστικός, ίσως ο πιο ρομαντικός. «Δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τους ανθρώπους. Και υπάρχουν ορισμένοι που μου προκαλούν αλλεργία», είχε πει σε συνέντευξή του. «Είμαι περισσότερο χαρούμενος με τους φίλους μου, παρά με τη δουλειά μου». Πέθανε το Σάββατο στο Παρίσι, δεν έδειχνε την ηλικία του, ίσως λόγω του ύψους του, που θύμιζε παιδί που αρνείται να μεγαλώσει. Σταμάτησε η καρδιά του. Αυτή είναι η επίσημη αιτία θανάτου του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οίκου.

Και τώρα; Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Azzedine Alaia; Του γλύπτη του γυναικείου σώματος, του σχεδιαστή που έντυσε από την Michelle Obama μέχρι την Lady Gaga; Μάλλον κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει με τον ίδιο τρόπο την μπαγκέτα του μαέστρου που ενορχήστρωσε με ευκολία πρετ-α-πορτέ και υψηλή ραπτική, χωρίς να μοιάζει ποτέ λαχανιασμένος.

Και πλήρωσε το τίμημα αρκετές φορές. Του πρόσφεραν αστρονομικά ποσά και συμβόλαια για να αναλάβει τα ηνία σε ιστορικούς οίκους, έμεινε εκτός παιχνιδιού για χρόνια, προτίμησε να απολαύσει την ελευθερία του και να δηλώσει επαναστάτης της μόδας.

Και ο άνθρωπος Alaia; Αγαπούσε σίγουρα τα σκυλιά, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες και τα πορτρέτα που έχουμε δει ξανά και ξανά, του άρεσε να μαγειρεύει, συνήθιζε να ετοιμάζει φαγητό στο ατελιέ του στο Μαραί, για φίλους και συνεργάτες.

Στο ίδιο τραπέζι μπορούσες να διακρίνεις μοντέλα και επιμελητές εκθέσεων, πολιτικούς και καλλιτέχνες, ντοκιμενταρίστες και διευθύντριες περιοδικών.

Ο μοναδικός σχεδιαστής μόδας που παρουσίαζε τις συλλογές του όποτε ήθελε, αδιαφορώντας για τον αυστηρό προγραμματισμό των έξι μηνών, χωρίς να προμοτάρει τάσεις. Προτιμούσε να υποστηρίζει με την παρουσία του συναδέλφους του, όπως έκανε στην τελευταία επίδειξη του Nicolas Ghesquiere για τον Louis Vuitton. Φράσεις του που θέλουμε να θυμόμαστε; «Φτιάχνω ρούχα, οι γυναίκες δημιουργούν τη μόδα.» Και «μου αρέσει το μαύρο γιατί για μένα είναι ένα απίστευτα χαρούμενο χρώμα.» Αν το λέει ο Aλαϊά, έτσι θα είναι.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com