Εσείς πιστεύετε στη δύναμη του κόκκινου;

moda-kokkino
ΤΡΙΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

H μόδα δεν έχει πολλά καινούργια να πει. Ή τουλάχιστον γι’αυτό την κατηγορούν. Και τώρα που διάβασα πρόσφατα ένα αφιέρωμα στο απόλυτο κόκκινο στη βρετανική Vogue, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν νέοι τρόποι να το υιοθετήσουμε, δηλαδή, να το φορέσουμε και να το απενεχοποιήσουμε μαζί. Της Σάντυς Τσαντάκη,

Το κόκκινο, το έντονο κόκκινο, το κόκκινο της φωτιάς, τίποτα ξεπλυμένο, αδιάφορο ή βαρετό, δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες. Ούτε σε όλους τους άνδρες. Είναι επιθετικό, ξεχωριστό, όταν το φοράς γνωρίζεις πως αποκλείεται να περάσεις απαρατήρητος.

Η φωτογραφική κάμερα πάντως το αγαπάει, αν αυτό λέει κάτι, κι αν σας αρέσουν οι selfies, μια δοκιμή θα σας πείσει. Με ένα κόκκινο πουλόβερ, ένα κόκκινο δερμάτινο τζάκετ (χρόνια το ψάχνω), ένα κόκκινο φόρεμα, για όλες τις ώρες.

Από τους σχεδιαστές μόδας, δεν είναι μόνο ο Valentino που έχει επιβάλλει σχεδόν χρόνια τώρα το rosso του, ήταν και ο Alexander McQueen που ήξερε να παίζει με επιβλητικά πατρόν, με την εμμονική, αμαρτωλή απόχρωση, όπως και σήμερα η διάδοχός του, Sarah Burton.

Δεν χρειάζεται όμως να ξοδέψουμε μια περιουσία προκειμένου να βρούμε ένα καινούργιο…παιχνίδι για να παίξουμε και να αλλάξουμε ρόλο. Με ένα κόκκινο, τρυφερό, παθιασμένο, απαγορευμένο, αυτοκρατορικό, θεατρικό.

Αδρεναλίνη, πάθος, πυροτεχνήματα. Και είναι και οι μέρες (και οι νύχτες) που πλησιάζουν απειλητικά, οπότε μόλις που προλαβαίνουμε. Κόκκινα παπούτσια, με γκλίτερ ή χωρίς, απευθείας από τον Μάγο του Οζ με την Ντόροθι, σε νέες περιπέτειες, Κόκκινα Φανάρια, η Γυναικάρα με τα Κόκκινα, αλλά και η Κοκκινοσκουφίτσα. Διαλέγετε και παίρνετε…

Και για να έρθουμε στο σήμερα; Ο Riccardo Tisci επέλεξε για το κύκνειο άσμα του στον οίκο Givenchy να βγάλει τα μοντέλα στην πασαρέλα ντυμένα στα κόκκινα. Αν είναι να σε θυμούνται, ας σε θυμούνται καλύτερα με χρώμα.

Κι όπως έλεγε και ο Αμερικανός σχεδιαστής, Bill Blass, «Όταν δεν είστε σίγουρη, φορέστε κόκκινο.» Ειδικά σήμερα, σε έναν κόσμο αβέβαιο, γκρίζο, μελαγχολικό, μια γενναιόδωρη δόση κόκκινου μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση και να βοηθήσει να αποκτήσουμε περισσότερη δύναμη. Έστω κι αν δεν διαρκεί πολύ. Ας είναι ένας ρόλος, ένα κοστούμι, το μυστικό μας όπλο.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com