Υπάρχουν κανόνες στη διακόσμηση του σπιτιού;

rules-4
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μπορεί να περηφανευόμαστε για το στιλ και το ντιζάιν που έχουμε διαμορφώσει με τα χρόνια στον προσωπικό μας χώρο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές και βελτιώσεις. Πώς; Ας κάνουμε σήμερα την αρχή. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ας τηρήσουμε καταρχήν τον βασικό κανόνα της διακόσμησης, τον κανόνα των τριών. Υπάρχει ένας άγραφος μυστικός κώδικας που μας υπαγορεύει να παίζουμε μέσα στον χώρο με μονούς, όχι ζυγούς αριθμούς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να αποφεύγουμε την απόλυτη συμμετρία, δηλαδή, το προβλέψιμο και την μονοτονία.

Γιατί τα σπίτια πρέπει να έχουν ψυχή και προσωπικότητα, δεν μπορούν να θυμίζουν γκαλερί, δωμάτια ξενοδοχείων, σελίδες περιοδικών. Πρέπει να αποφεύγουμε λοιπόν να τα έχουμε όλα σε συμμετρία, και αντικείμενα που ταιριάζουν μεταξύ τους να πηγαίνουν παντού σε ζευγάρια, σαν το γιν-γιανγκ του ντιζάιν.

Αντ’ αυτού μπορούμε να αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε δικούς μας, αναπάντεχους συνδυασμούς. Ένα οριζόντιο αντικείμενο, όπως ένας δίσκος για παράδειγμα, ταιριάζει τέλεια με κάτι όρθιο δίπλα του, όπως ένα βάζο αλλά και ένα κηροπήγιο.

Παίξτε με τις αναλογίες. Διακοσμήστε κάθε χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά του. Αν έχετε ένα πελώριο σαλόνι, μπορείτε να έχετε έναν αντίστοιχα τεράστιο καναπέ. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε πιο φίνα αντικείμενα, πιο διακριτικά φωτιστικά, δεν χρειάζεται να είναι όλα μεγάλα για να επιβληθούν στον χώρο.

Και το αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε σε έναν μικρό χώρο, να παίξετε δηλαδή με πιο διακριτικά στοιχεία για να μοιάζει μεγαλύτερος, πιο φωτεινός και αέρινος. Αν δεν υπάρχει χώρος για πολυθρόνες, μη βάλετε καν. Εδώ ισχύει το «less is more».

Φροντίστε να επενδύσετε στο σωστό χαλί. Θα δώσει άλλη οπτική και νέα διάσταση στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να είναι μικρό, βρείτε το μεγαλύτερο που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε για να δεσπόζει στον χώρο. Ντύστε το σπίτι τώρα που είναι καιρός γιατί θα καλοκαιριάσει προτού το καταλάβουμε. Λέμε τώρα.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com